Ruszaj w góry, miły bracie! Tam proziaczek czeka na Cię!
Drukuj- Szlak kulinarny to idealna propozycja dla turystów, którzy oczekują już nie tylko doskonałej pogody, przystępnej ceny i urozmaiconych atrakcji. Na pierwszym miejscu stawiają jakość, różnorodność i możliwość doświadczania autentyczności danego miejsca, także poprzez jego dziedzictwo kulinarne. - mówi Jarosław Reczek, dyrektor Departamentu Promocji, Turystyki, Sportu i Współpracy Międzynarodowej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego.
Na Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki składają się aż trzy trasy „kulinarne” – Trasa Bieszczadzka, Beskidzko-Pogórzańska i Północna – łącznie 40 obiektów (gospody, karczmy, chaty, oberże, zajazdy, zagrody i gościńce, gospodarstwa agroturystyczne, bary-kawiarnie, kawiarnie, restauracje, wille i dworki). Na smakoszy na szlaku czekają świeże, regionalne produkty i wyroby: kozie sery, mięsa z regionalnych masarni, produkty spożywcze wysokiej jakości, wzbogacone często ziołami z własnego ogródka.
Na szlaku znajdują się certyfikowane pod względem jakości obiekty gastronomiczne, które w swoim menu, oferują dania tradycyjnej kuchni regionalnej. Kolejnym istotnym elementem jest możliwość „doświadczenia” lokalnej tradycji, kultury i kulinariów poprzez, z jednej strony zwiedzanie wyjątkowych miejsc związanych z tradycją kulinarną regionu (np. unikatowe w Polsce Muzeum Gorzelnictwa w Łańcucie czy Muzeum Młynarstwa i Wsi w Ustrzykach Dolnych), a z drugiej strony poprzez udział w warsztatach i pokazach kulinarnych prowadzonych w skansenach i gospodarstwach agroturystycznych należących do szlaku (np. Skansen w Kolbuszowej czy w Sanoku, Gospodarstwo Agroturystyczne „Szymkówka”, Zagroda Magija w Orelcu). Trzecim elementem jest włączenie ważnych imprez regionalnych związanych z tradycyjnym jadłem w ideę szlaku (np. Festiwal Podkarpackich Smaków w Górnem, Powidlaki w Krzeszowie, Agrobieszczady w Lesku, czy jedyne w Polsce Święto Derenia, tzw. polskiej oliwki – Podkarpacki Festiwal Derenia w Bolestraszycach). - Oferta kulinarna Szlaku Podkarpackie Smaki nie zawiedzie nawet najbardziej wymagających gastroturystów, bowiem Podkarpackie to prawdziwy tygiel tradycji, kultury i smaków.To tutaj znajdziemy najbardziej różnorodną kuchnię w Polsce. Wpływ na nią miały różne tradycje narodowe i etniczne, tworzone tu przez całe wieki: typowo polska dworska-kresowa, ale także chłopska (np. lasowiacka czy rzeszowska); pasterska wołoska (z której wywiodły się kuchnie Łemków i Bojków), a także ormiańska, żydowska, niemiecka, węgierska i austriacka. - podkreśla Krzysztof Zieliński, dyrektor ds. promocji Stowarzyszenia „Pro Carpathia”, odpowiedzialny za tworzenie szlaku. Szlak przyciąga swoją różnorodnością. Na kulinarnych koneserów czekają m.in. zupa borowikowa, kwaśniak, mamałyga, hołyszki, wareniki, proziaki, dania z baraniny, koziny i dziczyzny. Nie zabraknie też dań z różnego rodzaju ryb, przyrządzanych według dawnych receptur, np. pstrąg z miodem, chrzanem i grzybami. Nie zawiodą się też wielbiciele staropolskiej kuchni dworskiej i myśliwskiej. Czekają na nich nie lada rarytasy: pasztet z dzika z sosem tatarskim z rydzów, carpaccio z dziczyzny z buncem, zupa myśliwska z jelenia, pieczeń z sarny w sosie estragonowym (Gospodarstwo Agroturystyczne Wilcza Jama w Smolniku); marynowany dzik podawany z płatkami selera na sosie balsamiczno-miodowym, kotleciki z jelenia namoczone w wiśniówce z dodatkiem słonecznika (Restauracja Dworu Ostoya w Jasionce); golonka pałacowa pieczona w piwie i miodzie, półmisek hrabiego Potockiego-trzy rodzaje mięs (Restauracja Pałacyk w Łańcucie); aromatyczny bulion z przepiórki podawany z kołdunami faszerowanymi dziczyzną, kotleciki jagnięce pod sosem rozmarynowym na postumencie z fasolki szparagowej z ziemniakami w cieście francuskim, krem z pieczonego buraka z jajkiem przepiórczym i łezką kwaśnej śmietany czy śliwki flambirowane w brandy z gałką lodów waniliowych (Restauracja Magnolia, Dwór Kombornia). W Dworze Kombornia działa też Salon Win Karpackich, który mieści się w XVIII-wiecznej piwnicy. Na enoturystów czeka tu aż 300 gatunków win karpackich. To jedyne tego typu miejsce w Polsce, gdzie można spróbować win z Karpat w takiej różnorodności. Dzięki fascynacji winem powstała ręcznie wyrabiana seria czekolad inspirowanych tym szlachetnym trunkiem - Linia ChocoWine, skomponowana z naturalnych składników o niespotykanych smakach. Na szlaku można także posmakować regionalnej kuchni chłopskiej, np. proziaki czy gołąbki, sałatka z borowików z jabłkiem i proziakiem bieszczadzkim, zupa dyniowa z selerem pleśniowym i nutą imbirową, kaczka leżachowska pieczona z gołąbkami z kaszy gryczanej i z tartym ziemniakiem (Restauracja Hotelu Ambasadorskiego, Rzeszów). Jeśli szukamy połączenia walorów podkarpackiego dziedzictwa kulinarnego z wymogami współczesnych smaków to warto zajrzeć np. do Restauracji Wesele w Hotelu Bristol w Rzeszowie, która serwuje mistrzowskie pomysły-dania, takie jak plastry łososia wędzonego dymem z drzewa jabłkowego, podane z kremowym serkiem kozim i konfiturą z derenia, żur podkarpacki z suszonymi prawdziwkami, comber jelenia podany na podkarpackich proziakach z sosem z sosem wiśniowym i młodymi liśćmi szpinaku. Unikatem jest śledź a la tatar sporządzany zgodnie z przepisem odnotowanym już w 1680 r. czy też sajka – zakąska z ikry z łososia – będąca przepisem z 1764 r. według Irminy Drojewskiej, kucharki z dworu w Wetlinie czy bojkowska kiełbasa z fasoli (Gospodarstwo Agroturystyczne „Szymkówka” w Cisnej).
Oto lista obiektów uhonorowanych znalezieniem się na Kulinarnym Szlaku:
TRASA BIESZCZADZKA:
1. Sanok - Gospoda Pod Białą Górą
2. Sanok - Karczma Jadło Karpackie – www.karczmasanok.pl
3. Orelec – Zagroda Magija – www.zagrodamagija.pl
4. Łodyna – Gościniec Dębowa Gazdówka – www.debowagazdowka.pl
5. Dźwiniacz Dolny – Gospodarstwo Agroturystyczne U Flika – www.uflika.pl
6. Ustrzyki Dolne – Bar Kawiarnia Piwniczka – www.piwniczka-kawiarnia.blogspot.com
7. Ustrzyki Dolne – Kawiarnia Młyn – www.muzeum.ustrzyki.pwi.pl
8. Lutowiska – Chata Magoda – www.chatamagoda.pl
9. Smolnik - Gospodarstwo Agroturystyczne Wilcza Jama – www.wilczajama.pl
10. Ustrzyki Górne - Zajazd Pod Caryńską – www.carynska.pl
11. Wetlina - Willa Łuka – www.willaluka.pl
12. Wetlina – Gościniec w Starym Siole – www.staresiolo.com
13. Wetlina – Chata Wędrowca – www.chatawedrowca.pl
14. Przysłup – Karczma Brzeziniak – www.karczmabrzeziniak.pl
15. Przysłup – Oberża Biesisko – www.biesisko.com
16. Cisna – Gospodarstwo Agroturystyczne Szymkówka - www.bieszczadyszymkówka.pl
17. Cisna – Pensjonat Karczma Karnasów – www.ukarnasow.pl
18. Cisna – Oberża Pod Kudłatym Aniołem – www.kudlatyaniol.pl
19. Polańczyk – Oberża Zakapior – www.zakapior.com
TRASA BESKIDZKO-POGRÓRZAŃSKA
1. Kielnarowa – Karczma Taberna Pod Sosnami – www.kielnarowa.wsiz.pl
2. Bachórz – Karczma Pod Semaforem – www.podsemaforem.pl
3. Dubiecko – Restauracja Zamek – www.zamek.dubiecko.pl
4. Babica – Karczma Podkarpackie Jadło – www.podkarpackiejadlo.pl
5. Pstrągowa – Karczma Siedlisko Janczar – www.siedliskojanczar.pl
6. Kombornia – Restauracja Magnolia w Dworze Kombornia Hotel &SPA – www.dworkombornia.pl
7. Dukla – Restauracja Graniczna –
8. Chyrowa – Restauracja w Gościńcu Chyrowa- Ski – www.chyrowaski.pl
9. Jasło – Restauracja u Schabińskiej – www.uschabinskiej.pl
10. Strzegocice – Motel Taurus – www.stan-taurus.com.pl
TRASA PÓŁNOCNA
1. Rzeszów – Bar Taurus – www.stan-taurus.com.pl
2. Rzeszów – Restauracja Hotelu Ambasadorskiego – www.ambasadorski.com
3. Rzeszów – Restauracja Wesele Hotelu Bristol – www.bristol-rzeszow.pl
4. Rzeszów – Szynk Rzeszowski
5. Rzeszów – Karczma Gościniec – www.gosciniec.rzeszow.pl
6. Jasionka – Karczma Przy Dworze – www.karczma.rzeszow.pl
7. Jasionka – Restauracja Dworu Ostoja – www.ostoya.rzeszow.pl
8. Łańcut – Restauracja Pałacyk – www.palacyk-lancut.pl
9. Ruda Różaniecka – Restauracja Dębowy Dwór – www.debowy-dwor.pl
10. Leżajsk – Gospoda u Wiecławów – www.uslugikulinarne.pl
11. Mielec – Karczma Polska – www.karczma-polska.pl
Życzymy smacznych i ciekawych wakacji.
mow