Risotto alla milanese, czyli risotto po Mediolańsku
Drukuj
Risotto to sztandarowe danie kuchni lombardzkiej. Uważane jest za potomka hiszpańskiej paelli. Jego historia sięga epoki renesansu, kiedy to w 1535 roku Karol V mianował swego syna Filipa księciem Mediolanu i zapoczątkował dwa wieki hiszpańskiego panowania w Lombardii.
Mediolańską wersję risotta robi się z dodatkiem drogocennego szafranu, który nadaje potrawie głęboki, żółto-złoty kolor, masła, białego wytrawnego wina i szpiku kostnego, sprawiającego, że nabiera aksamitnej struktury i głębokiego smaku. Ponieważ risotto nie wygląda szczególnie malowniczo, władcy Mediolanu otrzymywali je od swoich kucharzy, przykryte płatkiem 24 karatowego złota. Do tej pory podaje się je w ten sposób w ekskluzywnych restauracjach stolicy Lombardii. Ryż do risotto alla milanese musi być specjalnego gatunku: arborio albo carnaroli. Warto wiedzieć, że szafran ma silne właściwości antydepresyjne i euforyzujące. Więc nie zdziwmy się, kiedy po zjedzeniu tego mediolańskiego przysmaku poczujemy się weselsi.
Redakcja