Pomorskie smaki

Drukuj
zdj. Rafał Baranowski
Kuchnia Pomorza i Kaszub to aromaty morza, jezior i lasów. Ziemia tu nie jest żyzna, stąd odmienność tutejszej kuchni opartej o inne niż gdzie indziej bogactwa.

W jadłospisie królowały od zawsze ryby. Zarówno słodkowodne jak i morskie. Były tak popularne, że wędzone węgorze dodawano tu do jajecznicy, co dziś wydaje się czystą rozpustą. Słynne były gdańskie łososie, przyrządzane na wiele wykwintnych sposobów, ale też śledzie po kaszubsku pochodzące z kuchni o wiele uboższej. Te ostre rybki w sosie pomidorowym to jedno z lepiej rozpoznawalnych dań polskiej  kuchni regionalnej.

Poza rybami kuchnia pomorska to lasy, a w nich grzyby i żurawiny. Bardzo popularne są tu grzyby we wszelkich postaciach: marynowane, świeże, suszone. Z suszonych grzybów z dodatkiem – co niezwykłe – suszonych owoców, powstaje tutejszy specjał – zupa brzadowa. Żurawiny podawane są do wszystkiego, zarówno jako słodki dżem do pieczywa jak i dodatek do mięsa. 

Kuchnia kaszubska to również świetna gęsina. Bogate kuchnie serwowały półgęski z piersi, uboższe zadowalały się gęsią okrasą, którą dodawano do zup lub jedzono z chlebem. Świetnie nadaje się do usmażenia na niej kurek lub jajecznicy. Sztuka pieczenia gęsi nie jest łatwa ale warto ją opanować, zwłaszcza dziś, w dobie renesansu zainteresowania gęsiną.  

 

Sprawdź nasze regionalne przepisy:

Wafle Gdańskie - Sprawdź!

Ruchanki - Sprawdź!

Gołąbki z pęczaku i grzybów - Sprawdź!