Pierniki Elizy

Drukuj
zdj. shutterstock
Piernik to tradycyjny wypiek miast hanzeatyckich. Świadczył o ich bogactwie i światowych kontaktach. Z portów wędrował w głąb krajów i nabierał lokalnych posmaków. W Norymberdze uzyskał kultową formę zwaną piernikiem norymberskimi lub piernikiem Elizy.

Są pierniki wielowarstwowe, przekładane (najchętniej powidłami śliwkowymi), są też pierniczki płaskie, ozdobne, przydatne przy dekorowaniu choinki. W Toruniu powstała kultowa forma piernika zwana katarzynkami. Jej powstanie wiąże się z legendą o zaradnej córce piernikarskiego mistrza. W Norymberdze natomiast powstały pierniczki miękkie jak katarzynki ale o wiele bardziej nafaszerowane bakaliami. Są pyszne. Wypieka się je na opłatkach (oblatach) co wskazuje na zakonny rodowód przepisu. Ponoć to właśnie mnisi wpadli na pomysł pieczenia ciasta piernikowego na opłatkach, co zapobiega ich przywieraniu do blachy. W czasach gdy nie było jeszcze papieru do pieczenia wynalazek godny uwagi. Z drugiej strony pierniki norymberskie znane są też jako pierniki Elizy. A może to była mniszka Eliza?! Kto wie. Jedno jest pewne - pierniki są pyszne i bardzo popularne w całych Niemczech. Wypieka się je w domach a także kupuje na tradycyjnych jarmarkach adwentowych. Od pierniczków wieszanych na choince różnią się tym, że są o wiele grubsze i bardziej pulchne. W środku jest mnóstwo orzechów, migdałów, skórki pomarańczowej a także rodzynki. Z wierzchu są polewane lukrem lub polewą czekoladową. Warto ich spróbować w adwencie, gdy dostępne są w sklepach lub upiec samemu. Opłatki do pieczenia najłatwiej kupić na allegro. Można też upiec pierniczki bez opłatków korzystając z papieru do pieczenia. 

Sprwdź przepis na pierniczki Elizy - Kliknij