Olej rydzowy GTS
DrukujJest to olej niezwykły bo ma smak i zapach! Charakterystyczny zapach oraz smak cebulki i gorczycy. A przy tym olej jest bardzo zdrowy – zawiera NNKT.
Tradycja uprawy lnianki na ziemiach polskich jest bardzo długa, nasiona tej rośliny znaleziono w wykopaliskach osady w Biskupinie i w Strzegomiu Śląskim, co znaczy, że znano ją już 3 tysiące lat temu. Przez wiele wieków tłoczono olej z lnianki aż prawie całkowicie wyparł ją rzepak. Lnianka była drugą po rzepaku rośliną oleistą aż do 1955 roku. A potem prawie zanikła. Dopiero w połowie lat 90. powrócono do produkcji tego wyrobu. Przypadek sprawił, że do zakładu tłoczącego oleje zgłosił się rolnik z Gaju Małego (obecny powiat szamotulski) z nasionami lnianki do wytłoczenia. Będąc rozsmakowany w tym oleju uprawiał wraz z ojcem corocznie 25 arów lnianki na własne potrzeby. Tłocznia była dla niego ostatnią nadzieją na wytłoczenie oleju, ponieważ ostatnia prywatna tłocznia w okolicy przeprowadzała właśnie remont, a okres postu już się zbliżał. Po przebadaniu oleju rydzowego w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie, kiedy to okazało się, że posiada on ciekawy skład kwasów nienasyconych i zawiera dużą dawkę witamin (szczególnie wit. E) oraz mikro- i makroelementów. Przywrócono lniankę do łask, pieczołowicie odtworzono proces tłoczenia na zimno i dziś możemy znów cieszyć się niepowtarzalnym smakiem tego oleju.
Przepis na sałatkę z olejem rydzowym tu: http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/salatka-z-olejem-rydzowym/
mow