Likier i karlowarskie opłatki
DrukujEleganckie uzdrowisko jest ulubionym miejscem wypoczynku turystów z całego świata. Leczy się tu przede wszystkim zaburzenia metabolizmu i układu trawiennego. Sił nabierają tu także pacjenci po chorobach onkologicznych. Trzynaście gorących źródeł o temperaturze od 41 °C do 73 °C tryska z głębokości 2–2,5 km. Temperatura dwóch do tej pory znalezionych źródeł zimnych wynosi ok. 15 °C. Miejsca ich wypływu strzegą malownicze kolumnady, po których przechadzają się turyści z kubkami napełnionymi źródlaną wodą.
W sezonie miasto zaprasza na liczne imprezy kulturalne. Na początku lipca przybywają tu gwiazdy filmowe i miłośnicy filmu, żeby poczuć niepowtarzalną atmosferę Międzynarodowego Festiwalu Filmowego Karlowe Wary. W październiku natomiast zjeżdżają się specjaliści z branży turystycznej i balneologii na wspólne spotkanie o nazwie Tydzień Karlowarski. W programie, oprócz Konferencji Uzdrowiskowej i Festiwalu, jest także najstarszy festiwal filmów turystycznych na świecie – TOURFILM. Nieodłącznie związana z miastem jest również tradycyjna produkcja szkła kryształowego i porcelany, znanego na całym świecie likieru ziołowego Becherovka oraz rozlewnia popularnej wody mineralnej Mattoni.
MM