Krems z musztardą

Drukuj
Z położonego malowniczo nad Dunajem Krems, wywodzi się receptura popularnej musztardy. Musztarda Kremska jest łagodna, wręcz słodka. A to za sprawą jej istotnych składników: delikatnego octu i spirytusu winnego, które należą obok wina do kluczowych produktów spożywczych regionu Kremstal.

Krems, a w zasadzie Krems und Stein jest jego stolicą. Niegdyś były to dwa niezależne miasteczka, ale położenie przy ruchliwym handlowym trakcie w dolinie Dunaju, produkcja wina i bicie monety nazywanej fenigami z Krems (Kremser Pfennig), sprzyjały szybkiemu rozwojowi. Również terytorialnemu, choć rzeka i niewysokie kamieniste wzgórza o stromych stokach, które zdają się spychać miasteczko do rzeki, ograniczały rozbudowę. Niemniej jednak, dość szybko miasteczka tak się rozrosły, że ich przedmieścia zetknęły się ze sobą. Z czasem, dla żartu, zaczęto je nazywać Und. Co po niemiecku znaczy po prostu „i”. O odrębnej historii świadczą dziś jedynie owe nazwy i średniowieczne układy ulic zbiegających się ku dwóm rynkom. Ponad dachami kamienic strzelają też w niebo zaskakująco liczne wieże kościołów. Nieco powyżej Krems przerzucono przez Dunaj potężny most. Z niego, schodzące nad samą wodę miasteczko, prezentuje się bodaj najpiękniej. Godnym odnotowania jest fakt, że urodził się tu człowiek, który przeszedł do historii dzięki swojej niezwykłej drobiazgowości i pracowitości. Ludwig Ritter von Köchel. Jako pierwszy podjął się skatalogowania i usystematyzowania dzieł Mozarta, niezwykle jak wiadomo płodnego kompozytora. Katalog Köchla, po niemiecku Köchelverzeichnis (stąd skrót KV poprzedzający numery nadane poszczególnym utworom), liczy po uzupełnieniach i poprawkach potomnych 626 pozycji.

INFO
www.krems.info

Paweł Wroński