Kartacze vel cepeliny

Drukuj
zdj. shutterstock
Najlepsze kartacze są na Podlasiu. Turyści lubią je tylko latem.

Tylko latem, bo tylko w lecie odwiedzają północno-wschodnią Polskę. I wtedy spotykają kartacze. Danie przywędrowało na Podlasie z Litwy, gdzie występuje pod nazwą „cepeliny”. Nazwa pochodzi oczywiście od kształtu – są to wydłużone, spore kluski o kształcie sterowców. Część  zewnętrzna kartacza to ciasto ziemniaczane (co ciekawe robi się je z samych ziemniaków, surowych i gotowanych bez dodatku jajka czy mąki).  Wnętrze to surowe, mielone mięso, którymi nadziewa się kartacze przed gotowaniem. Krasi się je skwarkami z boczku. Danie podobne jest do występujących w innych regionach Polski pyz z mięsem, ale różni się wielkością i kształtem. Nadziewanie surowym mięsem też wpływa na oryginalność smaku.

Redakcja