Głosuj na kaszubską truskawkę!
DrukujTrzy Znaki Smaku ogłosiły konkurs na Produkt Roku i Miejsce Roku. To okazja do zaprezentowania najlepszych polskich produktów regionalnych i miejsc, które kultywują najlepsze tradycje kuchni polskiej. Wasze ulubione produkty lokalne czekają na Wasze głosy.
Truskawka kaszubska „kaszëbskô malëna” jest tradycyjnym produktem województwa pomorskiego. Jej owoce podczas dojrzewania wybarwiają się na intensywnie ciemnoczerwony kolor, wyrównany na całej powierzchni. Są lekko błyszczące i po przekrojeniu - intensywnie czerwone. Jędrne i bardzo soczyste, mają wyjątkowy aromat i zapach, który odróżnia je od truskawek uprawianych w innych regionach. Truskawki kaszubskie są znacznie słodsze od innych odmian tego owocu. Truskawki zostały sprowadzone na teren Kaszub dopiero na początku XX wieku, jednak przyjęły się doskonale – z każdym rokiem zwiększał się teren ich upraw. Na ich wyjątkowość wpływa specyficzny mikroklimat Pojezierza Kaszubskiego, a w szczególności występujące latem dobowe wahania temperatury: chłodne noce i upalne dni. Od 1971 roku w pierwszą niedzielę lipca, z okazji truskawkowych żniw gospodarze powiatu kartuskiego organizują wielki festyn ludowy zwany „truskawkobraniem”.
Swój głos na kaszubską truskawkę oraz inne produkty z certyfikatami Trzech Znaków Smaku możesz oddać tu: www.pimr.trzyznakismaku.pl/produkt-roku
mm