Smaki regionów

  • Burgos na czarno

    200 km na północ od Madrytu leży miasto Burgos, malowniczo położone nad rzeką Arlanzón. Zatrzymałam się w nim kiedyś po drodze do San Sebastian i właśnie tam dane mi było spróbować najwspanialszego boudin noir, jaki kiedykolwiek jadłam.

  • Jagnię z krainy Rioja

    Zapachy i smaki zakopiańskiej Obrochtówki przypominają mi dzieciństwo i kuchnię mojej babci i mamy. To zasługa baraniny – specyficznego mięsa, nieco chyba dla Polaków egzotycznego. O polskiej baraninie prawie już w naszym kraju zapomnieliśmy, a pr...

  • Szparagi Ligurii i Gorzowa

    Istnieją setki odmian szparagów, ale na stołach lądują zaledwie ich trzy rodzaje – poza białymi uprawia się jeszcze zielone i fioletowe. W przeciwieństwie do białych, zielone szparagi uprawiane są bez kopców, mają mniej zdecydowany smak i smakują ...

  • Prosiak po hiszpańsku

    Hiszpańskie tapas bary są świetnym przykładem jak jeść oczami. Wszystkie tapas robione są wtedy, gdy na to patrzymy.

  • Tu urodziła się Mona Lisa

    Obsadzone winoroślą i oliwkami wzgórza Chianti ciągną się od Florencji po Sienę, niemal przez środek Toskanii.

  • Wino świętej cierpliwości

    Vin Santo to legendarne, wywodzące się z Toskanii wino o niebiańskiej wprost słodyczy. Od winiarzy, którzy je robią, wymaga jednak świętej cierpliwości.

  • Paprykoland

    Węgierska papryka jest długa i wąska, ma cienką, sztywną skórkę i mało miąższu, a jej owoce są z reguły szpiczasto zakończone. Bez papryki nie wyobrażamy sobie kuchni węgierskiej.

  • Tarta z Sainte-Croix

    Wśród deserów oferowanych w szwajcarskim kantonie Vaud jest migdałowa tarta. To delikatne, kruche ciasto z migdałami i karmelową polewą, świadczy niezbicie, iż kanton Vaud przesiąknięty jest na wskroś francuskim duchem.

  • Kuklos i konkurenci

    Szwajcaria to przedziwny kraj, w którym tradycja przenika się z nowoczesnością. Szczytem techniki są obrotowe restauracje. Aż trzy kręcą się w popularnych centrach narciarskich. Mimo wysokogórskich warunków i licznej klienteli jakość potraw jest –...

  • Rewanż za armadę

    Pulperia to kiosk, w którym serwują świeżutkie ośmiornice. W portach hiszpańskiej Galicji są tak popularne jak u nas budki z hot-dogami.