200 km na północ od Madrytu leży miasto Burgos, malowniczo położone nad rzeką Arlanzón. Zatrzymałam się w nim kiedyś po drodze do San Sebastian i właśnie tam dane mi było spróbować najwspanialszego boudin noir, jaki kiedykolwiek jadłam.
Smaki regionów
-
Jagnię z krainy Rioja
Zapachy i smaki zakopiańskiej Obrochtówki przypominają mi dzieciństwo i kuchnię mojej babci i mamy. To zasługa baraniny – specyficznego mięsa, nieco chyba dla Polaków egzotycznego. O polskiej baraninie prawie już w naszym kraju zapomnieliśmy, a pr...
-
Szparagi Ligurii i Gorzowa
Istnieją setki odmian szparagów, ale na stołach lądują zaledwie ich trzy rodzaje – poza białymi uprawia się jeszcze zielone i fioletowe. W przeciwieństwie do białych, zielone szparagi uprawiane są bez kopców, mają mniej zdecydowany smak i smakują ...
-
Prosiak po hiszpańsku
Hiszpańskie tapas bary są świetnym przykładem jak jeść oczami. Wszystkie tapas robione są wtedy, gdy na to patrzymy.
-
Tu urodziła się Mona Lisa
Obsadzone winoroślą i oliwkami wzgórza Chianti ciągną się od Florencji po Sienę, niemal przez środek Toskanii.
-
Wino świętej cierpliwości
Vin Santo to legendarne, wywodzące się z Toskanii wino o niebiańskiej wprost słodyczy. Od winiarzy, którzy je robią, wymaga jednak świętej cierpliwości.
-
Paprykoland
Węgierska papryka jest długa i wąska, ma cienką, sztywną skórkę i mało miąższu, a jej owoce są z reguły szpiczasto zakończone. Bez papryki nie wyobrażamy sobie kuchni węgierskiej.
-
Tarta z Sainte-Croix
Wśród deserów oferowanych w szwajcarskim kantonie Vaud jest migdałowa tarta. To delikatne, kruche ciasto z migdałami i karmelową polewą, świadczy niezbicie, iż kanton Vaud przesiąknięty jest na wskroś francuskim duchem.
-
Kuklos i konkurenci
Szwajcaria to przedziwny kraj, w którym tradycja przenika się z nowoczesnością. Szczytem techniki są obrotowe restauracje. Aż trzy kręcą się w popularnych centrach narciarskich. Mimo wysokogórskich warunków i licznej klienteli jakość potraw jest –...
-
Rewanż za armadę
Pulperia to kiosk, w którym serwują świeżutkie ośmiornice. W portach hiszpańskiej Galicji są tak popularne jak u nas budki z hot-dogami.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
-
-
wędzona r... 250 gram ugotowane... 3 sztuki ogórek ki... 1 cebula 1 mała
-
Najnowocześniejsze trasy narciarskie, trzy góry narciarskie - w tym lodowiec Kitzsteinhorn na gra...
-
Emilia Romagna to jeden z najzamożniejszych włoskich regionów. To tu produkowane są luksusowe sam...