Historia tej ostrej przyprawy ściśle wiąże się z wojną secesyjną. Otóż pewien bankier z Nowego Orleanu, Edmund McIlhenny, stracił na wojnie z jankesami cały swój majątek.
Smaki regionów
-
Wysysanie krewetki
Niedaleko Kadyksu, w hotelowej restauracji El Pellegrino mnie i mojemu przyjacielowi podano zupę sporządzoną na wywarze z dwudziestu dwóch carabineros.
-
Niezwykła Lizbona
Niedawno wróciłam z Lizbony, w której doświadczyłam ponownie mojej ukochanej potrawy, o której w Polsce bezustannie marzę. Amêijoas à Bulhão Pato - nazwa trudna, potrawa prosta.
-
Nowojorski sernik
Nowojorczycy wierzą, że sernika na świecie nie było, dopóki nie powstał w Nowym Jorku. Ten najsłynniejszy nowojorski deser ma nie tylko smak, ale też i historię.
-
Wegetarianie są wśród nas
W związku z dniem wegetarian znów, jak co roku, rozgorzeją spory wokół pytania: jeść mięso czy też go nie jeść.
-
Fugu dla ryzykantów
Kiedy czuje zagrożenie, nadyma się jak balonik. Fugu pochodzi bowiem z rodziny rozdymkokształtnych. Napełnia żołądek wodą, a pyszczek „plombuje”, by ani kropla nie wypłynęła. Taką kulkę trudno przełknąć.
-
Na zapusty kaszubskie ruchanki
Kto myśli, ze kaszubskie ruchanki to jakaś ludowa gimnastyka seksualna ten jest w błędzie. Pod tą wesołą nazwą kryją się pyszne racuchy. Nie zwyczajne, tylko robione z żytniego ciasta chlebowego.
-
Bogowie kochają kukurydzę
Kukurydza pochodzi z Meksyku, gdzie już trzy tysiące lat temu była głównym źródłem pożywienia zamieszkujących te tereny Azteków i Majów.
-
Kresowe wspomnienia
Nigdy nie zapomnę opowiadań mojej babci o kuchni wołyńskiej. W opowieściach babci wszystko było cudowne i ogromne.
-
Plantacja nieziemskich muszelek
W hiszpańskiej Galicji, w restauracji Dos Islas, przeżyłam jedną z najbardziej zjawiskowych przygód kulinarnych. Sama restauracja nie należy do najpiękniejszych, choć jest malowniczo wysunięta w morze.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
-
-
wędzona r... 250 gram ugotowane... 3 sztuki ogórek ki... 1 cebula 1 mała
-
Najnowocześniejsze trasy narciarskie, trzy góry narciarskie - w tym lodowiec Kitzsteinhorn na gra...
-
Emilia Romagna to jeden z najzamożniejszych włoskich regionów. To tu produkowane są luksusowe sam...