Smaki regionów

  • Luizjana słynie z tabasco

    Historia tej ostrej przyprawy ściśle wiąże się z wojną secesyjną. Otóż pewien bankier z Nowego Orleanu, Edmund McIlhenny, stracił na wojnie z jankesami cały swój majątek.

  • Wysysanie krewetki

    Niedaleko Kadyksu, w hotelowej restauracji El Pellegrino mnie i mojemu przyjacielowi podano zupę sporządzoną na wywarze z dwudziestu dwóch carabineros.

  • Niezwykła Lizbona

    Niedawno wróciłam z Lizbony, w której doświadczyłam ponownie mojej ukochanej potrawy, o której w Polsce bezustannie marzę. Amêijoas à Bulhão Pato - nazwa trudna, potrawa prosta.

  • Nowojorski sernik

    Nowojorczycy wierzą, że sernika na świecie nie było, dopóki nie powstał w Nowym Jorku. Ten najsłynniejszy nowojorski deser ma nie tylko smak, ale też i historię.

  • Wegetarianie są wśród nas

    W związku z dniem wegetarian znów, jak co roku, rozgorzeją spory wokół pytania: jeść mięso czy też go nie jeść.

  • Fugu dla ryzykantów

    Kiedy czuje zagrożenie, nadyma się jak balonik. Fugu pochodzi bowiem z rodziny rozdymkokształtnych. Napełnia żołądek wodą, a pyszczek „plombuje”, by ani kropla nie wypłynęła. Taką kulkę trudno przełknąć.

  • Na zapusty kaszubskie ruchanki

    Kto myśli, ze kaszubskie ruchanki to jakaś ludowa gimnastyka seksualna ten jest w błędzie. Pod tą wesołą nazwą kryją się pyszne racuchy. Nie zwyczajne, tylko robione z żytniego ciasta chlebowego.

  • Bogowie kochają kukurydzę

    Kukurydza pochodzi z Meksyku, gdzie już trzy tysiące lat temu była głównym źródłem pożywienia zamieszkujących te tereny Azteków i Majów.

  • Kresowe wspomnienia

    Nigdy nie zapomnę opowiadań mojej babci o kuchni wołyńskiej. W opowieściach babci wszystko było cudowne i ogromne.

  • Plantacja nieziemskich muszelek

    W hiszpańskiej Galicji, w restauracji Dos Islas, przeżyłam jedną z najbardziej zjawiskowych przygód kulinarnych. Sama restauracja nie należy do najpiękniejszych, choć jest malowniczo wysunięta w morze.