Wiele osób go jada nawet nie widząc, że jedzą właśnie gzik. To wielkopolska nazwa białego sera wymieszanego ze śmietaną, solą i pieprzem.
Smaki regionów
-
Krewetki na Ibizie
Cudownym. krewetkowym doświadczeniem była wizyta na Ibizie, w oddalonej od świata restauracji Jemanja.
-
Frékasë, czyli kura w potrawce po kas...
Każdy, kto kiedykolwiek bawił się na kaszubskim weselu lub był gościem na chrzcinach czy komunii, z pewnością spotkał się z tym daniem. To miękkie i soczyste kawałki kury w delikatnym, białym sosie z agrestem z kompotu, podane ze słodkawym, prażon...
-
Dzień świętego Patryka
Irlandzkie święto narodowe i religijne, obchodzone 17 marca, na dobre zagościło w Polskim kalendarzu świąt rozrywkowych (na wzór Halloween czy walentynek), stając się okazją do picia piwa po promocyjnych cenach, słuchania muzyki celtyckiej i przeb...
-
Pierwsza łyżka cieciorki
Mój pierwszy groch wcale nie był grochem z kapustą, tylko... ciecierzycą. Obie rośliny pochodzą z tej samej rodziny, wyglądają podobnie, jednak smakują zupełnie odmiennie.
-
Pańska skórka
Pamiętacie ten smak? Dziś jesteśmy dość rozpuszczeni smakołykami różnej maści – od wszelkich odmian czekolady przez słodkie i paskudnie różowe czy błękitne pianki, po gumy do żucia w tysiącach smaków, kiedyś jednak tak bogato i kolorowo wcale nie ...
-
Podlaski specjał
Ciasto wilgotne, smaczne, niezwykle aromatyczne. Jasne paski poprzecinane węższymi ciemnymi paskami. Z wyglądu jakby pień drzewa. To oczywiście sękacz.
-
Święto czekolady w Obidos
Portugalia czeka na tych, którzy lubią czekoladę. Czyli, powiedzmy to otwarcie, na większość z nas. Bo frakcja dla czekolady obojętnych mieści się w granicach błędu statystycznego. Trzeba się pospieszyć, bo Międzynarodowy Festiwal Czekolady święto...
-
Risotto alla milanese, czyli risotto ...
Risotto to sztandarowe danie kuchni lombardzkiej. Uważane jest za potomka hiszpańskiej paelli. Jego historia sięga epoki renesansu, kiedy to w 1535 roku Karol V mianował swego syna Filipa księciem Mediolanu i zapoczątkował dwa wieki hiszpańskiego ...
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
-
-
wędzona r... 250 gram ugotowane... 3 sztuki ogórek ki... 1 cebula 1 mała
-
Najnowocześniejsze trasy narciarskie, trzy góry narciarskie - w tym lodowiec Kitzsteinhorn na gra...
-
Emilia Romagna to jeden z najzamożniejszych włoskich regionów. To tu produkowane są luksusowe sam...