Ratatouille
DrukujW Prowansji ratatouille znane jest od XVIII wieku. Nazwa, a może i cały koncept wywodzi się z prostego żołnierskiego jedzenia. Tak twierdzą językoznawcy, gdyż „rata” oznacza w żargonie wojskowym proste i szybkie danie z jarzyn (głównie fasoli i ziemniaków!) z dodatkiem chleba. (Po francusku jest to rzeczownik rodzaju żeńskiego, ale „ta ratatouille” po polsku nie brzmi najlepiej.)
Nie ma jednej recepty na ratatouille ale są zasady! Danie składa się z: cukinii, oberżyn, pomidorów, cebuli, papryki, czosnku, oliwy i ziół. Są dwie podstawowe metody przyrządzania ratatouille. Pierwsza nakazuje udusić razem wszystkie składniki pokrojone w kawałki. Jednak tradycjonaliści przekonują, że warzywa należy poddusić osobno a paprykę należy przed duszeniem opalić nad ogniem i obrać ze skórki. Ma to i ten walor, że nadaje potrawie posmaku grilla. Zazwyczaj podaje się ratatouille jako dodatek ale może też być serwowane jako danie główne z dodatkiem ryżu lub pieczywa. Jada się je na zimno i na ciepło. Najlepszym wyborem wina będzie różowe.
Ratatouille to proste danie biednej kuchni. Ale jego smak zależy od jakości użytych produktów, dlatego warto postarać się o ekologiczne warzywa o dobrym smaku. Należy też zwrócić uwagę, aby składników nie rozgotować na nieapetyczna papkę.
mow