Lasagna
DrukujA przynajmniej już w XIII wieku pisano o nim. Słowo jednak wywodzi się z języka łacińskiego (oznacza „pojemnik”) i są podejrzenia, że danie znane było o wiele wcześniej. Ponoć wielkim amatorem starożytnej wersji lasagne był wielki mówca Cyceron. Za jego czasów najprawdopodobniej pokrojone płaty makarony podgrzewano na patelni z dodatkiem sera. W każdym razie w XVIII wieku z pewnością już raczono się prostokątnym i płatami ciasta, ułożonymi warstwowo i zapiekanymi z sosem. Aczkolwiek XIII wieczna lasagna nie zawierała pomidorów, które w tym czasie były jeszcze nieznane. Dziś najsłynniejsze warianty to lasagna alla bolognese i lasagna napoli. Do potrawy używa się specjalnego makaronu w kształcie prostokątów. Niektóre jego gatunki wymagają podgotowania przed zapiekaniem, inne zapieka się na surowo. Najbardziej popularne sosy to pomidorowy i beszamel, a z serów ricotta, mozzarella i parmezan.
Monika Węgrzyn