Kurkuma
DrukujPolska, zupełnie nieznana nazwa kurkumy to ostryż, inne to: szafranica i żółcień. Kurkuma, mimo koloru, nie jest krewną szafranu tylko imbiru. Jako przyprawy używamy sproszkowanych kłączy rośliny. Kurkuma nie rozpuszcza się w wodzie tylko w tłuszczach, dlatego też najbardziej popularnym sposobem użycia kurkumy w kuchni jest wsypanie jej na rozgrzany olej, tuż przed dodaniem warzyw czy ryżu. Kurkuma to jedna z przypraw chętnie stosowanych w kuchni hinduskiej. Obliczono, że Hindusi zjadają około grama tej przyprawy dziennie. Naukowcy uważają, że może to mieć związek ze stosunkową niską zachorowalnością na nowotwory w Indiach. Od lat bowiem znane są właściwości prozdrowotne kurkumy. W Indiach nie tylko się ją je ale też posypuje się rany i bandaże, gdyż działa jako środek bakteriobójczy. Jednocześnie zawarte w kurkumie antyoksydanty przyśpieszają gojenie ran. Wiadomo też, że kurkuma pomaga w chorobach żołądka i pęcherzyka żółciowego. Nie jest natomiast wskazana dla osób przyjmujących leki na rozrzedzenie krwi, kobiet ciężarnych i karmiących. Kurkuma ma tak silne właściwości barwiące, że może trwale zabarwić łyżki czy naczynia plastikowe lub drewniane. Natomiast potrawom nadaje piękny złocisty kolor. Nie należy używać jej zbyt wiele, gdyż w smaku jest ostra, paląca. Jest jednym ze składników hinduskiej mieszanki curry.
mow