Cudowny imbir
DrukujPrzez wiele lat imbir w Polsce występował głównie w postaci sproszkowanej i był używany jako przyprawa do pasztetu. Teraz jednak możemy się cieszyć świeżym imbirem, który daje o wiele większe możliwości kulinarnego wykorzystania. Kupując korzeń imbiru należy zwrócić uwagę aby był świeży, miał gładką skórkę bez śladów przesuszenia. Przechowujemy imbir w lodówce w torebce foliowej. Przed użyciem obieramy go ze skórki.
Imbir jest dziś znany i używany na całym świecie. Nie wiemy jednak dokładnie skąd pochodzi ta cudowna roślina. W tropikalnej Azji imbir uprawia się od ponad 3000 lat. Imbiru używano na Bliskim Wschodzie i w południowej Europie na długo przed Rzymianami. To jedna z najstarszych roślin uprawnych. W Europie pojawił się w czasie wypraw krzyżowych, przywieziony z Ziemi Świętej. Natychmiast zyskał ogromną popularność w Anglii, gdzie uważano, że może chronić przed epidemią morowego powietrza. Po dziś dzień jest silnie zakorzeniony w angielskiej tradycji kulinarnej, obfitej w różne napoje imbirowe.
W ziemi szczególnie istotne jest rozgrzewające działanie imbiru. Możemy – wzorem Anglików – przyrządzać z niego rozmaite napoje. Najprostszy to woda gotowana z dodatkiem pokrojonego imbiru, podawana a sokiem cytrynowym i miodem. Pyszny i zdrowy jest też imbir kandyzowany. Imbir nie tylko rozgrzewa ale także leczy choroby przewodu pokarmowego (jest skuteczny przeciw mdłościom), łagodzi objawy przeziębienia, pomaga przy zaburzeniach miesiączkowania i napięciu przedmiesiączkowym, ułatwia trawienie, łagodzi migreny, poprawia kondycję stawów i krążenie krwi. W Azji od dawna uważany jest za afrodyzjak. Te wszystkie właściwości powodują, że zimą w naszym klimacie jest niezastąpiony!
Nasze pomysły imbirowe:
http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/napoj-imbirowy/
http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/zupa-marchwiowa-z-imbirem-i-pomaranczami/
http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/poncz-imbirowo-pomaranczowy/
http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/imbir-kandyzowany/
mow