Ciasto Trzech Króli
DrukujGalette oznacza po prostu okrągły placek a des rois – to królowie. Czasami ciasto – mylnie, jak podkreślają znawcy – nazywane jest le pithiviers. A przecież le pithiviers zasadniczo różni się od galette des rois! Aby nie być w temacie tym profanem należy zrozumieć jeszcze jeden termin – frangipane. Jest to krem składający się w dwóch trzecich z kremu migdałowego a w jednej trzeciej z kremu cukierniczego. No i tym właśnie frangipane, różni się galette des roi od pithiviers. Albowiem pithiviers nadziewane jest kremem migdałowym bez dodatku kremu cukierniczego! Poza tym pithiviers pochodzi z Francji Centralnej a galette des rois ze środkowej północy. Z naszej, polskiej perspektywy różnica nie taka znów wielka, a ciasto Trzech Króli pyszne, więc jak je zwał, tak je zwał… do roboty! Przepisów na frangipane jest sporo – można samemu eksperymentować z proporcjami masła, cukru i migdałów. Co do samej nazwy nie ma zgody – nie wiadomo skąd pochodzi. Jedna z teorii głosi, że przepis na ten krem podarowała Księżna Cesare Frangipani w prezencie ślubnym Katarzynie Medycejskiej. Przy czym sama Księżna Cesare Frangipani została – jak stwierdzono – wymyślona gdzieś tak w połowie XIX wieku. Jest jeszcze kilka teorii na temat tego kim był wynalazca kremu frangipane. Wszystkie zgadzają się tylko w jednym szczególe – był Włochem! Nie wnikajmy więc już w to czy był botanikiem, czy marynarzem, czy tez wnukiem botanika tylko śmiało mieszajmy migdały z cukrem i – co ważne – bardzo miękkim masłem.