„Wtajemniczeni”, czyli jak ratować świat
DrukujW filmie Macieja Kowalczuka dostajemy na to dowody. Bo okazuje sie, że Rene Redzepi ze słynnej kompenhaskiej restauracji Noma (kilkukrotnie uznawany za najlepszego kucharza świata), Albert Adria, esperymentator i twórca kuchni molekularnej czy Inaki Aizpitarte, niepokorny Bask szefujący nowatorskiemu, paryskiemu bistro Chateaubriand czy Wojciech Amaro, polski kucharz z gwiazdką Michelin, prezentują ten sam rodzaj wtajemniczenia co pani Teresa, która wyrabia sękacze w przyczepie kempingowej na Wigrach, pan Karol, jeden z ostatnich młynarzy na Suwalszczyźnie, mielącym ziarno w młynie ręcznie wykonanym przez jego ponad siedemdziesięcioletniego ojca. A także pan Marek wędzący ryby w Czerwonym Folwarku i pani Krystyna z Oklin, która podjęła się wykonania tradycyjnego, ponad dwudziestokilogramowego kindziuka, jakiego na Suwalszczyźnie nie robiono od pół wieku.
To ciekawe zderzenie kulinarnych światów było możliwe dzięki spotkaniu w ramach projektu „Cook It Raw” – najsłynniejsi kucharze przyjechali na Suwalszczynę smakować jej tradycyjnych potraw. Ich opowieści o własnej pracy i o tym, czego mieli okazję próbować, ułożyły się w historię o pragnieniu powrotu do natury i regionalnych smaków. Ale także o szacunku do przyrody, jedzenia i siebie samego.
Anita Zuchora
INFO
- „Wtajemniczeni”, reż. Maciej Kowalczuk, Polska 2012
- Film można zobaczyć w sobotę, 22.czerwca o godz. 20.30 na GoodFood Festiwalu w warszawskiej Królikarni.