„Wtajemniczeni”, czyli jak ratować świat

Drukuj
zdj. Film Produkcja
W świecie, jakiego wszyscy byśmy chcieli, wszystko robi się z miłością i uwagą. Bez względu na to, czy jest to mielenie mąki na Suwalszczyźnie czy przygotowywanie potraw molekularnych z najbardziej ekskluzywnej restauracji świata.

W filmie Macieja Kowalczuka dostajemy na to dowody. Bo okazuje sie, że Rene Redzepi ze słynnej kompenhaskiej restauracji Noma (kilkukrotnie uznawany za najlepszego kucharza świata), Albert Adria, esperymentator i twórca kuchni molekularnej czy Inaki Aizpitarte, niepokorny Bask szefujący nowatorskiemu, paryskiemu bistro Chateaubriand czy Wojciech Amaro, polski kucharz z gwiazdką Michelin, prezentują ten sam rodzaj wtajemniczenia co pani Teresa, która wyrabia sękacze w przyczepie kempingowej na Wigrach, pan Karol, jeden z ostatnich młynarzy na Suwalszczyźnie, mielącym ziarno w młynie ręcznie wykonanym przez jego ponad siedemdziesięcioletniego ojca. A także pan Marek wędzący ryby w Czerwonym Folwarku i pani Krystyna z Oklin, która podjęła się wykonania tradycyjnego, ponad dwudziestokilogramowego kindziuka, jakiego na Suwalszczyźnie nie robiono od pół wieku.

To ciekawe zderzenie kulinarnych światów było możliwe dzięki spotkaniu w ramach projektu „Cook It Raw” – najsłynniejsi kucharze przyjechali na Suwalszczynę smakować jej tradycyjnych potraw. Ich opowieści o własnej pracy i o tym, czego mieli okazję próbować, ułożyły się w historię o pragnieniu powrotu do natury i regionalnych smaków. Ale także o szacunku do przyrody, jedzenia i siebie samego.

Anita Zuchora

INFO

  • „Wtajemniczeni”, reż. Maciej Kowalczuk, Polska 2012
  • Film można zobaczyć w sobotę, 22.czerwca o godz. 20.30 na GoodFood Festiwalu w warszawskiej Królikarni.