Restauracja Jamiego w Australii
DrukujPo raz kolejny nasz ulubiony bohater Jamie Oliver próbuje wspierać tych, którzy z różnych powodów znaleźli się na życiowym zakręcie. Cel: nauczyć ich zawodu i otworzyć z nimi restaurację. Jakie tym razem napotkają przeszkody, czy Melbourne okaże się lepszym miejscem niż Londyn, jakie emocje czekają na widzów? - Skorzystałem z okazji i zmieniłem życie kilku osób w moim rodzinnym mieście. Jak mógłbym przepuścić taką szansę i nie wziąć udziału w podobnym przedsięwzięciu w Melbourne? – śmieje się Jamie Oliver. Do Australii wybiera się razem z kumplem Tobiem Puttockiem. Melbourne to jego rodzinne miasto. Pracował w kawiarniach i restauracjach na terenie całej Australii, a potem wyjechał do Europy, gdzie w 1999 roku poznał Jamiego Olivera. Pracowali razem w londyńskiej The River Cafe. Po powrocie do Australii otworzył swoją włoską restaurację – Termini i stał się gościem australijskiej wersji brytyjskiego programu telewizyjnego „Ready Steady Cook”.
W 2001 roku na prośbę Olivera zaczął pracę w londyńskiej restauracji Fifteen, gdzie pomagał w szkoleniu młodych adeptów sztuki kulinarnej. Po kilku latach pracy w londyńskiej Fifteen, stęskniony za rodzinną Australią, zaproponował Jamiemu otwarcie podobnej restauracji w Melbourne. Co wyniknie z ich australijskiej misji? Na pewno dużo zabawy.
Restauracja Jamiego – Australia (Jamie’s Kitchen - Australia), Australia 2006, 10 odcinków
Do obejrzenia w tv: kuchnia+, w środy, 22:00