Spaghetti czy fondue? - Szwajcaria / Wallis, lodowiec Aletsch
DrukujLatem roku ogłoszonego przez UNESCO „Rokiem Gór”, w gronie 30 osób z różnych krajów wędrowałem jęzorem lodowca. Ponieważ wycieczka trwa standardowo 2 dni, nocleg mieliśmy zarezerwowany po drodze w Konkordiahütte. Chcąc usprawnić przygotowanie posiłku dla tak dużej grupy, nasi przewodnicy przeprowadzili rozpoznanie. - Co sobie życzycie na obiadokolację - Spaghetti czy fondue? - Jesteśmy w Szwajcarii, więc to jasne, fondue - rozległy się głosy. Przewodnicy, jak jeden mąż z aprobatą przytakiwali. - Świetny wybór - chwalili. Wieczorem, przed gośćmi postawiono zamówioną potrawę, przewodnicy, znowu jak jeden mąż, zjedli spaghetti. Dlaczego? Bo fondue to ciężka potrawa, dobra na zimę. Latem rzadko to jemy - wyjaśnili. Lodowiec Aletsch spływa spod Jungfraujoch w Alpach Berneńskich na południe (z wysokości około 3400 m), w stronę doliny Rodanu. Wzdłuż jęzora ciągną się dwa ciemne morenowe wały. Na stokach w dolinie, którą masy lodu i kamieni się przemieszczają, widać ogołoconą ze wszystkiego, jakby wytartą potężną siłą strefę. Jeszcze przed 150 laty lodowiec sięgał jej górnej granicy. Ukształtowany przed 12 tysiącami lat wielokrotnie zmniejszał się i powiększał, reagując na zmiany klimatyczne. Znacznie mniejszy niż obecnie był w latach 400 p.n.e. – 400 n.e. Potem jeszcze kilkakrotnie się zmieniał osiągając ostatnie maksimum około 1860 roku. Wtedy jego powierzchnia była niemal 200 m wyżej niż obecnie. Od 150 lat znowu topnieje, skracając się średnio o 24 m rocznie.
INFO
Ok. 1870 r. alpejskie lodowce pokrywały obszar 4360 km2. Sto lat później - 2909 km2.
Konkordiahütte leży na wysokości 2850 m, przytulone do skalnej półki: www.konkordiahuette.ch
Cały jęzor lodowca Aletsch można objąć wzrokiem ze szczytu Eggishornu (2934 m; www.eggishorn.ch); pod wierzchołkiem wznosi się niewielkie kamienne schronisko Horli Hitta, 2870 m; www.alpinafiescheralp.ch).
Paweł Wroński