Na kulinarnym szlaku
DrukujChoć uroczyste otwarcie nastąpiło jesienią 2012 to do projektu cięgle dołączają nowe lokale. Wszystko wskazuje na to, że letni sezon 2013 Szlak Kulinarny powita 35-cioma lokalami. A przecież nie wystarczy tylko zgłosić chęć, aby wziąć udział w projekcie. Trzeba spełnić wszystkie wymogi, dotyczące poziomu lokalu. Dopiero pomyślne przejście weryfikacji pozwala odebrać certyfikat potwierdzający członkostwo w Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”. Menu Śląskie Smaki, które poleca się w ramach Szlaku pokazuje, że kuchenne bogactwo regionu to nie tylko kuchnia śląska. To także tradycja beskidzka czy jurajska, widoczne są wpływy żydowskie, czeskie i austriackie. Znakomicie działająca Śląska Organizacja Turystyczna, która szlak stworzyła, znów wymyśliła świetny projekt. Najbardziej sympatyczny i zabawny wydaje mi się pomysł promocji szlaku. Kto pamięta jeszcze odznaki turystyczne i pieczątki kompletowane w górskich schroniskach, aby je zdobyć, doceni koncept. Otóż turyści, zamiast męczącego zdobywania szczytów, mogą zdobywać kolejne lokale, zbierając w nich pieczątki „śląskie smaki” (ulotki zabawy Poznaj Śląskie Smaki dostępne są w szlakowych lokalach). A za pieczątki oczywiście nagrody! Za siedem możemy dostać „Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego” (już teraz można go przejrzeć on-line na www.slaskiesmaki.pl). No i jak się najemy… Lato się zbliża, czas wyruszyć na szlak. Smaczny, śląski smak!
Monika Węgrzyn