Mydła - Prowansja

Drukuj
- I absolutnie nigdy proszę nie myć twarzy mydłem – powtarzają do znudzenia kosmetyczki. To mądra rada, bo mydła bardzo wysuszają skórę i zawierają ogromne ilości chemii, która urodzie nie służy. Ale jest wyjątek – to naturalne mydła z Prowansji.

Prowansja słynąca z pięknych widoków, znakomitego wina, wybornego jedzenia i oliwnych gajów jest też miejscem gdzie powstają niezwykłe mydełka. Gaje oliwne z Vallee de la Baux w regionie Alpilles dają oliwę znakomitej jakości. Wykorzystuje się ją nie tylko w kuchni, ale także do produkcji naturalnych mydeł, które znalazły miłośników na całym świecie.

Tajemnica wyjątkowości tych mydeł tkwi w ich naturalności. Do produkcji używa się zazwyczaj oliwy z pierwszego tłoczenia, która idealnie nawilża i odżywia skórę (jest bogata m.in. w witaminy z grupy B, witaminę C i E, prowitaminę A). Można też spotkać mydła produkowane z olejków palmowych, choć są mniej popularne. Warto wiedzieć, że wszystkie składniki naturalnych prowansalskich mydeł pochodzą z ekologicznych upraw bądź ze środowiska naturalnego. Nie mogą one zawierać żadnych sztucznych barwinków, aromatów ani konserwantów - dzięki temu nie uczulają, nie szkodzą, a jedynie pielęgnują.

Dodatkowym atutem mydeł z Prowansji jest ich wygląd – zazwyczaj są tak śliczne, że aż żal ich używać. Można je kupić w perfumeriach i drogeriach, ale najlepiej swoje poszukiwania prowadzić w małych klimatycznych sklepikach lub na słynnych prowansalskich targach. Bardzo często mydła z Prowansji są produkowane przez małe rodzinne firmy, co więcej zawsze wyrabiane są ręcznie, tradycyjną metodą. Dzięki temu każde nich jest wyjątkowe i niepowtarzalne.

Najbardziej znane mydła z Prowansji to te wyprodukowane metodą rozpowszechnioną w Marsylii. Jeśli na opakowaniu mydła w drogerii zobaczysz napis: „Z Marsylii”, pamiętaj, że nie musi to wcale oznaczać, że mydło zostało wyprodukowane we Francji, bo nazwa ta określa jedynie metodę jego wyrabiania. Oryginalne mydła z Marsylii to zielona lub biało – żółta kostka z pieczątką z każdej strony. Jednak obecnie częściej można spotkać mydła wytwarzane marsyliańską metodą, z obowiązkowymi 72% tłuszczu roślinnego w składzie (oliwa z oliwek), ale z dodatkami olejków eterycznych i innych ulepszaczy (zawsze naturalnych).

Jeśli masz ochotę pokusić się o tradycyjne mydło z Prowansji, nie musisz koniecznie tam jechać (choć warto, a kupno zdrowego mydła to zawsze, jakiś pretekst). Najłatwiej zrobić to przez Internet, choć niestety odbierze to naszym zakupom cały urok. Dlatego warto pokusić się o poszukanie mydła z Prowansji w dobrych mydlarniach.

Redakcja