Kuchnia Janice Macomber
Drukuj
Ostatnie odkrycie kulinarne to kuchnia Cajun. Nazwa pochodzi od ludności zamieszkującej niedostępne i bagniste okolice Missisispi. Nie dotarł tam McDonald. Trafili za to smakosze żeby szukać inspiracji w prostej, sycącej, bardzo ostrej kuchni opierającej się na lokalnych produktach: rakach, krabach, rybach, ryżu i warzywach. Szczególną cechą tej kuchni są nie tylko lokalne produkty ale również technika gotowania łącząca kuchnię francuską, hiszpańską, indiańską i afrykańską.
Najlepszymi przewodnikami po kuchni cajuńskiej i kreolskiej są miejscowi rybacy łowiący raki i sumy, myśliwi polujący na krokodyle i gospodynie domowe gotujące codzienna porcję jambalai lub zupy gumbo. Bardziej wyrafinowanych potraw kuchni Cajuńskiej, czyli z niedostępnej delty Mississipi i Kreolskiej, czyli pochodzącej z Nowego Orleanu można nauczyć się od charyzmatycznej kucharki Janice Boo Macomber, autorki znakomitego przewodnika po kuchni Luizjany pt. Kapłanka z Bayou. Nowoorleański Instytut Kulinarny mieszczący się w stylowej willi pamiętającej czasy niewolnictwa organizuje znakomite warsztaty i kursy kulinarne podczas których Janice uczy tajników przygotowywania regionalnych potraw. Większość prostych dań jednogarnowych zaczyna od zrobienia zasmażki czyli Roux z dodatkiem tzw. Świętej Trójcy, czyli drobno posiekanej cebuli, zielonej papryki i selera naciowego. Na tej aromatycznej bazie gotuje zupy rybne, potrawki z raków i owoców morza, mięsa. Oczywiście niezbędnym dodatkiem jest też surowa, długodojrzewająca i bardzo mocno przyprawiona kiełbasa andouille, nadająca daniom charakterystycznego intensywnego smaku. Wszystkie potrawy przyprawia ostrą papryką oraz sosem tabasco, który produkuje się z ostrych papryczek, zmiażdżonych, zasolonych i dojrzewających 3 lata w dębowych beczkach, wymieszanych następnie z dobrym octem winnym. Kilka kropel tego rdzennie Luizjańskiego sosu trafia nawet do ciasta i smażonych, a następnie zapieczonych pod kruszonką bananów. Ostry akcent znakomicie podkręca słodkie dania. Potrawy Janice są ostre, rozgrzewające idealne na przyjęcia w szare dni polskiego przednówka. Dodają koloru i smaku. Przepisy Janice i jej energia, którą potrafi zachęcić do gotowania nawet najbardziej opornych uczni przysparzają kuchni nowoorleańskiej coraz to nowych wiernych wyznawców.