Dziewczyna z kuchni - Włochy/Piemont, Castigliole d'Asti
DrukujProwadzone w ICIF kursy przeznaczone są dla profesjonalistów: kucharzy, enologów, menedżerów i restauratorów, którzy chcą podnieść swoje kwalifikacje i zgłębiać włoską kulturę kulinarną lub niuanse enologii. Zajęcia mają oczywiście charakter praktyczny, choć wszelkie ćwiczenia poprzedza teoria. Kiedy zajrzałem do wielkiej wykładowej auli, dwóch mistrzów kucharskich z Piemontu prezentowało słuchaczom z Dalekiego Wschodu cykorię, ściślej mówiąc okazywali jak ją preparować żeby nie uronić nic ze smaku ani walorów zdrowotnych w jakie wyposażyła ją natura. Czynności mistrzów śledziły kamery, więc słuchacze widzieli wszystko na telebimie. Kursy i warsztaty prowadzone w Castigliole mają zazwyczaj charakter stacjonarny i trwają przynajmniej miesiąc. Zaczynają się zazwyczaj od lekcji poświęconych oliwie, jako że bez niej nic w kuchni włoskiej rzadko co powstaje. Szczególną uwagę poświęca się też winom, których paleta jest we Włoszech niezwykle szeroka. Praktycznie przecież nie ma regionu bez winnic, a w większości powstaje przynajmniej kilka win cieszących się światową sławą. W zamkowych podziemiach są więc dwie piwnice - jedna z beczkami wina, a druga oliwy. Jakież było moje zdziwienie, gdy w kuchni zastałem tylko jedną młodą dziewczynę. Z dużą wprawą rozprawiała się z papryką. Mimo to pomyślałem z politowaniem. Pięknie, kucharze kucharzami, ale jeść też muszą. Zatrudnili dziewczynę, i gotuje Kopciuszek, kiedy oni się tam po aulach edukują. Nie mogłem wyciągnąć bardziej nietrafnych wniosków. Dziewczyna, Paola Bogetto jest jednym z instruktorów ICIF. Ponadto, jak mi powiedziała, w szkole panuje zwyczaj przyrządzania posiłków dla wszystkich. Na przemian. Raz przez któregoś ze słuchaczy, a raz kogoś spośród kadry, którą tworzą specjaliści o międzynarodowej renomie. Jeśli chodzi o kucharzy z Piemontu są członkami stowarzyszenia Giovani Ristoratori d'Europa i każdego z nich Michelin obdarzył swoimi gwiazdkami.
INFO
Castigliole leży pomiędzy piemonckimi miasteczkami Asti i Alba, 78 km na południowy wschód od Turynu, w piemonckim zagłębiu winiarskim; www.icif.com
Giovani Ristoratori d'Europa (motto organizacji: „Talento e Passione”): www.jre.it
Paweł Wroński