Polska Organizacja Turystyczna realizuje polską edycję prestiżowego, ogólnoeuropejskiego konkursu EDEN „Najlepsze Europejskie Destynacje”. Tematem przewodnim tegorocznej edycji będzie „Turystyka i lokalna gastronomia”.
Podróże
-
Rzymskie winnice nad Renem
Odnaleźli je archeologowie. W Ungstein. Otaczały bogatą patrycjuszowską willę. A o uprawie świadczyło nie tylko ukształtowanie terenu i skład roślin, ale również znalezione pestki winogron, urządzenia do tłoczenia i naczynia do przechowywania wina...
-
Krušovice - browar z historią
W smaku kruszowickich piw walory słynnego chmielu z pobliskiego Žatca komponują się doskonale z nowoczesną technologią i tradycyjnymi recepturami.
-
Zakochany migdałowiec
Kwitnące sady migdałowe, to jeden z najpiękniejszych widoków śródziemnomorskiego pejzażu. Migdałowce zakwitają już w styczniu. Pokryte delikatnymi, różowymi kwiatami, są pierwszym zwiastunem nadchodzącej wiosny.
-
Czeski karnawał
Mięsopust, karnawał, zapusty – to określenia kojarzące się ze wspaniałą zabawą, inspirowaną karnawałem weneckim oraz z tradycjami ludowymi. Dawniej ważnym elementem karnawału było ucztowanie – należało się porządnie najeść przed czterdziestodniow...
-
Piwne SPA w Czechach
Wszyscy cenią czeskie piwo. Dotychczas jednak stosowano je głównie do użytku wewnętrznego. Jak przekonuję twórcy czeskich piwnych SPA był to błąd! Następuje właśnie wielki powrót do średniowiecznych tradycji kąpieli w piwie.
-
Włoski Tyrol z dziećmi
Jeśli ktoś nie zaplanował jeszcze szczegółów rodzinnych wakacji a nieopatrznie obiecał dzieciom, że w tym roku pojadą do Legolandu, to mam dla niego fantastyczna propozycję! Najpierw plastikowe szaleństwo pod Monachium a potem najcudowniejsze waka...
-
Podkarpackie TOP 10
O ile lipiec Polacy najchętniej spędzają nad wodą, o tyle sierpień jest tradycyjnie miesiącem górskich wycieczek. Oto subiektywnie (choć nieprzypadkowo) wybrane 10 atrakcji południowo-wschodniej Polski.
-
Na piwo do Czech
Tego lata miłośnicy złotego napoju mogą wybrać się za południową granicę szlakiem piwnych festiwali. Nie zabraknie na nich przepysznego jedzenia, dobrej muzyki, zabawnych konkursów, zwiedzania browarów, piwnych kąpieli i przede wszystkim degustacj...
-
Kazimierz po latach
Niby nic się nie zmieniło, odkąd byłam w Kazimierzu kilka lat temu. W Zielonej Tawernie i U Fryzjera gości pełno, a jednak czegoś mi brakowało.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Zapraszamy na nasz fanpage
- 4. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Rosół Pho
- 7. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 8. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki
- 9. Prawdziwe spaghetti bolognese
- 10. Made by Zuzia
-
-
wędzona r... 250 gram ugotowane... 3 sztuki ogórek ki... 1 cebula 1 mała
Dom i wnętrza
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...