Trudno szukać takich owoców gdziekolwiek indziej, z żadnej innej śliwki nie powstają tak fantastyczne potrawy, o których dzisiaj chcę opowiedzieć.
Moje odkrycia
-
Cudowny smak węgierki
Uwielbiam knedle ze śliwkami. W tej prostej potrawie kryje się tak wiele wspomnień z dzieciństwa, że wzruszam się za każdym razem, gdy je przyrządzam.
-
Jesienne grzybobranie
Wśród wielu ciepłych wspomnień z dzieciństwa na pierwszy plan wysuwają się jesienne, rodzinne grzybobrania.
-
Tajemnice taratora
Uwielbiam polskie, niekształtne, kolczaste ogórki. Ich zapach chciałabym utrwalić jako perfumy. To zapach świeżości, wspomnienie lata, zapach orzeźwienia i cudowne wspomnienia.
-
Pigwa do dorsza
Choć piękny kształt owocu pigwy budzi zaufanie to jego przykra twardość wcale nie zachęca do jedzenia. Miąższ pigwy jest kwaśny, suchy i wcale nie smaczny a jednak jej aromat z jakiegoś powodu obiecuje niebo na ziemi.
-
Indyk czyli indyczka
Święto Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych, obchodzone co roku w czwarty czwartek listopada nigdy specjalnie mnie nie interesowało. Jedzenie indyków za to – i owszem. Niestety te amerykańskie rzadko bywają dobre a może to ja nigdy nie miałam do...
-
Carska słonina
Mało kto dziś już wie, że najlepszy smalec pochodzi z sadła lochy. Smalec z knura wydziela nieprzyjemny zapach podczas smażenia, jego słonina ma mnóstwo przerostów, podczas gdy tłuszcz lochy jest delikatny.
-
Czeska golonka
Tuż za polsko-czeską granicą, w Kralikach jest restauracja o nazwie Zlatá Labuť. To właśnie tam, przyznam uczciwie, zjadłam golonkę, jakiej nie było mi dane skosztować nigdy i nigdzie dotąd.
-
Pasuje jak smalec do faworków
Nie chcemy pamiętać o smalcu. Nikt się do smalcu nie przyznaje, prawie wszyscy się go wstydzą. Gdy pytam o smalec w domach moich znajomych, ich oburzenie jest tak ogromne, że aż zabawne.
-
Dulce de membrillo czyli marmelada
Jak zrobić prawdziwą marmeladę? Mam na to jeden sposób, przepis, który z powodzeniem stosuję od lat, efektami ciesząc tak domowników jak i moich gości.
Najpopularniejsze wpisy
-
Smak śliwkowych powideł zależy głównie od gatunku użytych śliwek.
-
W wymagającej dla roślin przestrzeni, składającej się ze spadzistych wzgórz, dzielenie pną się ró...
-
Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsc...