Śladami Smaków

  • Jarmarczne atrakcje

    Na zakupy do galerii handlowej czy supermarketu można iść zawsze, ale tylko w adwencie jest możliwość zakosztowania atmosfery świątecznych zakupów na tradycyjnym jarmarku bożonarodzeniowym.

  • Jagnię z krainy Rioja

    Zapachy i smaki zakopiańskiej Obrochtówki przypominają mi dzieciństwo i kuchnię mojej babci i mamy. To zasługa baraniny – specyficznego mięsa, nieco chyba dla Polaków egzotycznego. O polskiej baraninie prawie już w naszym kraju zapomnieliśmy, a pr...

  • Burgos na czarno

    200 km na północ od Madrytu leży miasto Burgos, malowniczo położone nad rzeką Arlanzón. Zatrzymałam się w nim kiedyś po drodze do San Sebastian i właśnie tam dane mi było spróbować najwspanialszego boudin noir, jaki kiedykolwiek jadłam.

  • Indyk czyli indyczka

    Święto Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych, obchodzone co roku w czwarty czwartek listopada nigdy specjalnie mnie nie interesowało. Jedzenie indyków za to – i owszem. Niestety te amerykańskie rzadko bywają dobre a może to ja nigdy nie miałam do...

  • Dulce de membrillo czyli marmelada

    Jak zrobić prawdziwą marmeladę? Mam na to jeden sposób, przepis, który z powodzeniem stosuję od lat, efektami ciesząc tak domowników jak i moich gości.

  • Pigwa do dorsza

    Choć piękny kształt owocu pigwy budzi zaufanie to jego przykra twardość wcale nie zachęca do jedzenia. Miąższ pigwy jest kwaśny, suchy i wcale nie smaczny a jednak jej aromat z jakiegoś powodu obiecuje niebo na ziemi.

  • Bigos z Wieliczki

    Podczas realizacji „Kuchennych Rewolucji” odbywających się w Wieliczce poproszono mnie o przygotowanie popisowego bigosu. Chcąc zrobić go jak najlepiej przywołałam wspomnienie mojej mamy, potem mojej babci a na końcu wszystkich znanych mi przodków.

  • Moja baranina

    Jagnięcina jest mięsem delikatnym i jako takie nie wymaga zbyt wielu zabiegów. Z baraniną sprawa już jest nieco bardziej skomplikowana. Moją pierwszą baraniną była pieczeń, przyrządzana przez mamę.

  • Czarny budyń

    Wbrew pozorom pospolity budyń nie jest ani daniem pospolitym ani banalnym i potrafi zaskoczyć niejednego miłośnika wyrafinowanej kuchni.

  • Degustacja u Schmelza

    Wachau to fragment doliny Dunaju długości niespełna 40 kilometrów. Na obu krańcach wznoszą się benedyktyńskie klasztory: Melk i Götweig. Powstają tu najwyżej cenione austriackie białe wina i wznoszą ruiny zamku, w którym Ryszard Lwie Serce pisał p...