Na zakupy do galerii handlowej czy supermarketu można iść zawsze, ale tylko w adwencie jest możliwość zakosztowania atmosfery świątecznych zakupów na tradycyjnym jarmarku bożonarodzeniowym.
Śladami Smaków
-
Jagnię z krainy Rioja
Zapachy i smaki zakopiańskiej Obrochtówki przypominają mi dzieciństwo i kuchnię mojej babci i mamy. To zasługa baraniny – specyficznego mięsa, nieco chyba dla Polaków egzotycznego. O polskiej baraninie prawie już w naszym kraju zapomnieliśmy, a pr...
-
Burgos na czarno
200 km na północ od Madrytu leży miasto Burgos, malowniczo położone nad rzeką Arlanzón. Zatrzymałam się w nim kiedyś po drodze do San Sebastian i właśnie tam dane mi było spróbować najwspanialszego boudin noir, jaki kiedykolwiek jadłam.
-
Indyk czyli indyczka
Święto Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych, obchodzone co roku w czwarty czwartek listopada nigdy specjalnie mnie nie interesowało. Jedzenie indyków za to – i owszem. Niestety te amerykańskie rzadko bywają dobre a może to ja nigdy nie miałam do...
-
Dulce de membrillo czyli marmelada
Jak zrobić prawdziwą marmeladę? Mam na to jeden sposób, przepis, który z powodzeniem stosuję od lat, efektami ciesząc tak domowników jak i moich gości.
-
Pigwa do dorsza
Choć piękny kształt owocu pigwy budzi zaufanie to jego przykra twardość wcale nie zachęca do jedzenia. Miąższ pigwy jest kwaśny, suchy i wcale nie smaczny a jednak jej aromat z jakiegoś powodu obiecuje niebo na ziemi.
-
Bigos z Wieliczki
Podczas realizacji „Kuchennych Rewolucji” odbywających się w Wieliczce poproszono mnie o przygotowanie popisowego bigosu. Chcąc zrobić go jak najlepiej przywołałam wspomnienie mojej mamy, potem mojej babci a na końcu wszystkich znanych mi przodków.
-
Moja baranina
Jagnięcina jest mięsem delikatnym i jako takie nie wymaga zbyt wielu zabiegów. Z baraniną sprawa już jest nieco bardziej skomplikowana. Moją pierwszą baraniną była pieczeń, przyrządzana przez mamę.
-
Czarny budyń
Wbrew pozorom pospolity budyń nie jest ani daniem pospolitym ani banalnym i potrafi zaskoczyć niejednego miłośnika wyrafinowanej kuchni.
-
Degustacja u Schmelza
Wachau to fragment doliny Dunaju długości niespełna 40 kilometrów. Na obu krańcach wznoszą się benedyktyńskie klasztory: Melk i Götweig. Powstają tu najwyżej cenione austriackie białe wina i wznoszą ruiny zamku, w którym Ryszard Lwie Serce pisał p...
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
-
W wymagającej dla roślin przestrzeni, składającej się ze spadzistych wzgórz, dzielenie pną się ró...
-
Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsc...
Smaki, które podbiły świat
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...