W Zurychu odtworzono tropikalny las Masoala z Madagaskaru. Pod dachem. W nowoczesnym pawilonie, przy miejskim zoo.
Śladami Smaków
-
Targowisko w Telavi
Kachetia, położona we wschodniej części Gruzji, słynie z wina i uprawy warzyw i owoców. Telavi jest jednym z najstarszych miast Kachetii. A znajdujący się w starej części miasta targ to miejsce wymiany towarów znane już w VIII wieku naszej ery!
-
Pizza, placek ubogich
Powstała z biedy. Jak się nad tym zastanowić, to nic dziwnego – pizza to przecież nic innego jak cienki placek, a na nim kilka dodatków. I taka była jej historia.
-
Luizjana słynie z tabasco
Historia tej ostrej przyprawy ściśle wiąże się z wojną secesyjną. Otóż pewien bankier z Nowego Orleanu, Edmund McIlhenny, stracił na wojnie z jankesami cały swój majątek.
-
Wino Herbowe ze świętokrzyskiego
Piłam niedawno dobre czerwone wino. Nawet bardzo dobre! I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że było to wino... polskie! Pochodzi z Winnicy Zbrodzice koło Buska Zdroju i jest fantastyczne.
-
Wysysanie krewetki
Niedaleko Kadyksu, w hotelowej restauracji El Pellegrino mnie i mojemu przyjacielowi podano zupę sporządzoną na wywarze z dwudziestu dwóch carabineros.
-
Plantacja nieziemskich muszelek
W hiszpańskiej Galicji, w restauracji Dos Islas, przeżyłam jedną z najbardziej zjawiskowych przygód kulinarnych. Sama restauracja nie należy do najpiękniejszych, choć jest malowniczo wysunięta w morze.
-
Kresowe wspomnienia
Nigdy nie zapomnę opowiadań mojej babci o kuchni wołyńskiej. W opowieściach babci wszystko było cudowne i ogromne.
-
Pasterski przysmak
Dawno temu w Andaluzji pasterze bydła, wybierając się na wiele dni poza swoje domostwa, zabierali ze sobą najbardziej czerstwe bułki, jakie można sobie wyobrazić, butelkę oliwy z oliwek i wędzoną paprykę w proszku. Z tych składników powstawał najl...
-
Gravlax dla króla
W 1984 roku popisowym daniem cateringu dla hiszpańskiego Casa Real, przygotowanego w celu uświetnienia wyjazdu króla Hiszpanii na polowanie był gravlax. To klasyczne danie kuchni nordyckiej, nieznane wtedy szerzej, szczęśliwie wyprzedziło w Europi...
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
-
W wymagającej dla roślin przestrzeni, składającej się ze spadzistych wzgórz, dzielenie pną się ró...
-
Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsc...
Smaki, które podbiły świat
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...