Śladami Smaków

  • Wyspiarski klasyk

    Ryba z frytkami, czyli klasyk kuchni angielskiej. Ten uliczny fast food sprzedawany jest na Wyspach od XIX wieku. Tutki z papieru gazetowego wypełniano kawałkami dorsza lub łupacza w cieście, smażonymi w głębokim tłuszczu i porcją wysmażonych fryt...

  • Wojny o fondue nie będzie

    Kuchenne autorytety robią z igły widły przypisując wymyślenie fondue Szwajcarom bądź Francuzom. Tymczasem obie nacje zgodne są co do tego, że to „potrawa alpejska” i zajadają się nią z rozkoszą, nie widząc najmniejszego powodu do sporu.

  • Święto czekolady w Obidos

    Portugalia czeka na tych, którzy lubią czekoladę. Czyli, powiedzmy to otwarcie, na większość z nas. Bo frakcja dla czekolady obojętnych mieści się w granicach błędu statystycznego. Trzeba się pospieszyć, bo Międzynarodowy Festiwal Czekolady święto...

  • Tarta sióstr Tatin

    Podobno powstała przez przypadek – w tym i wielu innych wypadkach łaskawy dla kulinarnych odkryć.

  • Polska, jakiej nie znałam

    Ciągle zima, wciąż mamy zatem szansę na odwiedzenie najpiękniejszych polskich zakątków. Gdzieniegdzie nawet przysypanych śniegiem. Niektóre miejsca bowiem najbardziej zjawiskowe są właśnie zimą, gdy zachwycają otulone białym puchem budynki i pokry...

  • Problem z windą

    Brandenburgia to zielony pierścień lasów wokół Berlina, poprzecinany rzekami i kanałami, skrzący się słońcem na taflach jezior i w fontannach wody, tryskającej obficie z termalnych źródeł.

  • Kronplatz: trochę Austria, trochę Włochy

    Na narty do Austrii jeździliśmy przez kilka lat. Wydawałoby się – same zalety. Dość blisko, więc w ciągu jednego dnia spokojnie można „przeskoczyć”, nie tak drogo, trasy fajne, kolejek do wyciągów nie ma (no, prawie).

  • Naleśniki Suzette

    Crêpes Suzette – najbardziej znane francuskie naleśniki. Cieniutkie zanurzone w gorącym pomarańczowym sosie. Podaje się je płonące, polane likierem pomarańczowym, podpalonym bezpośrednio przed podaniem.

  • Sake, czyli ryżówka

    Mówimy: sake, myślimy: Japonia. I mamy na myśli przezroczysty, mocny napój alkoholowy, powstały z ryżu. Tu należy wyjaśnić pewne nieporozumienie: otóż sake to dla Japończyków każdy alkohol. Równie dobrze wino, jak i piwo czy wódka. To, co my uważa...

  • Risotto alla milanese, czyli risotto ...

    Risotto to sztandarowe danie kuchni lombardzkiej. Uważane jest za potomka hiszpańskiej paelli. Jego historia sięga epoki renesansu, kiedy to w 1535 roku Karol V mianował swego syna Filipa księciem Mediolanu i zapoczątkował dwa wieki hiszpańskiego ...