Kapitalną, choć kaloryczną odsłoną szpinaku są słynne, niemieckie maultaschen, czy raczej Die Schwäbischen Maultaschen, bo potrawa ta jest również doskonałym przykładem oszczędnej kuchni szwabskiej.
Śladami Smaków
-
Chorwacja: Ryby w pałacu Dioklecjana
Splitska peškarija albo po prostu ribarnica to targowisko w Splicie, na którym jest wszystko co kuchnia dalmacka czerpie z Adriatyku.
-
Pańska skórka
Pamiętacie ten smak? Dziś jesteśmy dość rozpuszczeni smakołykami różnej maści – od wszelkich odmian czekolady przez słodkie i paskudnie różowe czy błękitne pianki, po gumy do żucia w tysiącach smaków, kiedyś jednak tak bogato i kolorowo wcale nie ...
-
Krótka historia kawy
Zaczęło się w Etiopii. Od... kóz oraz ich pasterza. Chłopak zauważył pewną prawidłowość. Jego kozy, kiedy tylko podskubały sobie trochę owoców z pewnego krzewu, stawały się nadzwyczajnie wprost ożywione.
-
Stuletnie jajka
Jeżeli prawdą jest, że jemy również oczami, z tym daniem będzie trochę kłopotów. Bo atrakcyjne wizualnie nie jest. Więcej – jego widok może raczej zniechęcać.
-
Szwajcaria: Z krowami przez śnieg
Szwajcarskie sery podbiły świat. Smakiem i jakością. Źródłem tego sukcesu są alpejskie hale z nieskażonym powietrzem i doskonałą paszą, na których krowy przebywają przez 3 miesiące w roku.
-
Moje śniadania
Dzień bez śniadania to dzień stracony. Pierwszy posiłek nie musi być wykwintny, a jeżeli to wykwintnie prosty.
-
Chcecie iść do sklepu...
KaDeWe czyli Kaufhaus des Westens to słynny berliński ekskluzywny dom towarowy. Z ponad stuletnią historią i gigantyczną ofertą sięgającą kilkuset tysięcy rodzajów towarów.
-
Podlaski specjał
Ciasto wilgotne, smaczne, niezwykle aromatyczne. Jasne paski poprzecinane węższymi ciemnymi paskami. Z wyglądu jakby pień drzewa. To oczywiście sękacz.
-
Południowy Tyrol: Owoce morza dla nar...
Sella Ronda w Dolomitach to nie tylko raj dla narciarzy, ale również wielkie zagłębie gastronomiczne. Kuchnia, owszem w wydaniu schroniskowym, ale na poziomie godnym naśladowania również w bardziej nizinnych okolicznościach.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
-
W wymagającej dla roślin przestrzeni, składającej się ze spadzistych wzgórz, dzielenie pną się ró...
-
Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsc...
Smaki, które podbiły świat
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...