Cudownym. krewetkowym doświadczeniem była wizyta na Ibizie, w oddalonej od świata restauracji Jemanja.
Śladami Smaków
-
Najlepsza szynka świata
Statystyki mówią same za siebie. Ulubioną wędliną Polaków nie jest wcale kiełbasa, tylko szynka. Kupuje ją ponad 60 procent naszych rodaków.
-
Frékasë, czyli kura w potrawce po kas...
Każdy, kto kiedykolwiek bawił się na kaszubskim weselu lub był gościem na chrzcinach czy komunii, z pewnością spotkał się z tym daniem. To miękkie i soczyste kawałki kury w delikatnym, białym sosie z agrestem z kompotu, podane ze słodkawym, prażon...
-
Dzień świętego Patryka
Irlandzkie święto narodowe i religijne, obchodzone 17 marca, na dobre zagościło w Polskim kalendarzu świąt rozrywkowych (na wzór Halloween czy walentynek), stając się okazją do picia piwa po promocyjnych cenach, słuchania muzyki celtyckiej i przeb...
-
Semana Santa, czyli Wielki Tydzień w ...
U nas ludzie wychodzą na ulice w wielkopostnej procesji tylko w Wielki Piątek. Wiadomo – droga krzyżowa. Nastrój podczas niej jest raczej ponury, pieśni przygnębiające, a pogoda często paskudna. Choćby dlatego warto wybrać się przed Wielkanocą do ...
-
Pierwsza łyżka cieciorki
Mój pierwszy groch wcale nie był grochem z kapustą, tylko... ciecierzycą. Obie rośliny pochodzą z tej samej rodziny, wyglądają podobnie, jednak smakują zupełnie odmiennie.
-
Cykoria nie boi się wiosny
Tak tęsknię za zielenią, tak bardzo nie mogę się jej doczekać, że kiedy tylko mogę wychodzę do mojego ogródka i szukam najmniejszych znaków nadchodzącej wiosny.
-
Mięso we flaku
Kiełbasa to chyba najstarszy wędliniarski wynalazek. Czytamy o niej już w dostojnej „Odysei" (VIII wiek p.n.e.), była też bohaterką starożytnych komedii. Rzymianie też objadali się kiełbasami, najbardziej podobno lubili tę robioną z mózgu, z dodat...
-
Oscypek
Mylony często z gołką i redykołką, wyrabiany od wieków ręcznie w pasterskiej bacówce na hali podczas letniego wypasu owiec - jest oryginalnym owczym serem.
-
Czechy, Pilzno - Sládek z brodą
Pilzno jest miastem, w którym w 1842 roku narodził się Pilsner. Piwo zrewolucjonizowało recepturą warzelnictwo, a smakiem i świetlistą barwą podbiło świat.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
-
W wymagającej dla roślin przestrzeni, składającej się ze spadzistych wzgórz, dzielenie pną się ró...
-
Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsc...
Smaki, które podbiły świat
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...