Kochamy dobre jedzenie i dobre filmy. Spróbowaliśmy dla Was smakowitych dzieł, dobrych na przystawkę, danie główne i deser. Wybór należy do Was. Regularnie będziemy zamieszczać kolejne porcje filmów do zjedzenia. Każdy z proponowanych przez nas t...
Śladami Smaków
-
Szlachetna pleśń Roqueforta
Zadecydował, jak zwykle, przypadek. Pewien pasterz schował w jaskini kawałek niedojedzonego chleba i sera.
-
Lubelski cebularz
Cebularz to duma lubelskiego, podobnie jak oscypek to duma Podhala.
-
Sałatki, które obudzą nas do życia
Rodzime ziemniaki lubią egzotyczne towarzystwo. Na przednówku zachwyci nas smak biało-czerwonej kompozycji ziemniaków i owoców granatu.
-
Efekt gondoliera
W swojej gondoli, gondolier wygląda nader romantycznie. Jednak przeniesiony wraz z łodzią na warszawską ulicę nie popłynie. Choćby nie wiem co!
-
Kremówka czy napoleonka
Spójrz na zdjęcie i odpowiedz na proste pytanie: jak nazywa się to ciastko? Uważaj - odpowiedź świadczy o Tobie!
-
Indanie, porcelana i Müller-Thurgau
Saksońska Droga Winna ciągnie się wzdłuż Łaby od malowniczego miasteczka Pirna po idylliczną wioskę Diesbar-Seußlitz.
-
Wojna o wątróbkę
Mało które danie budzi takie emocje. Od lat kruszą o nie kopie obrońcy praw zwierząt ze smakoszami. Mowa o foie gras, czyli otłuszczonych gęsich wątróbkach.
-
Gzik wielkopolski
Wiele osób go jada nawet nie widząc, że jedzą właśnie gzik. To wielkopolska nazwa białego sera wymieszanego ze śmietaną, solą i pieprzem.
-
Czarnogóra - Bałkany w filiżance kawy
Pogranicze Czarnogóry i Albanii wyznaczają Prokletije czyli Góry Przeklęte. Miejscami piękne na podobieństwo Dolomitów, gdzie indziej ponure niczym urzeczywistniona wizja tolkienowskiego Mordoru.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
-
W wymagającej dla roślin przestrzeni, składającej się ze spadzistych wzgórz, dzielenie pną się ró...
-
Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsc...
Smaki, które podbiły świat
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...