Jak dowodzi w swoim filmie Nora Ephron, dzięki gotowaniu można nie tylko zyskać poczucie szczęścia, ale także znaleźć rozwiązania życiowych dylematów.
Śladami Smaków
-
Kartacze vel cepeliny
Najlepsze kartacze są na Podlasiu. Turyści lubią je tylko latem.
-
Kawior żydowski
Kawioru w nim co prawda ani ziarenka, ale bywają tacy, którzy wolą go od prawdziwych jajeczek jesiotra. To po prostu smażona i siekana albo mielona wątróbka drobiowa.
-
Gruzja: Degustacja w Signagi
„Pheasant's Tears” to winiarnia-butik w miasteczku Signagi, w Kachetii. Założyło ją kilku Szwedów i Kachetyniec z rodziny zajmującej się produkcją win od ośmiu pokoleń.
-
Trzy gwiazdki
Gwiazdki Michelina są symbolem prestiżu, kulinarnej doskonałości oraz najwyższego kucharskiego kunsztu. Pożądają ich szefowie kuchni i restauratorzy na całym świecie. Przyznanie lub odebranie tego szczególnego wyróżnienia ma ogromny wpływ na karie...
-
„Czekolada”
Film Lasse Hallstroma jest jak filiżanka czekolady: słodki i gęsty od zmysłowości. A do tego stanowi pochwałę ulegania pokusom. Namiętność bywa lepsza od zbawienia :)
-
„Sweet movie”
W tym kontrowersyjnym filmie wszyscy mogą wszystko. A skoro tak, to łatwo się domyślić, że raz będzie apetycznie, a innym razem zupełnie odwrotnie.
-
Speck i jabłka ChOG
Nie tylko Polacy walczą w Brukseli o unijne oznaczenia produktów i wyrobów spożywczych. Ostatnio sukcesami chwalą się także Austriacy.
-
Moc kukurydzy
W samym Meksyku konsumuje się dziennie 300 milionów kukurydzianych tortilli ale kukurydza od wieków nie jest wyłącznie domeną Ameryki Środkowej.
-
„Wielkie żarcie”
Zajeść się na śmierć wcale nie jest łatwo, ale można. Bohaterowie filmie Marco Ferriego to zrobili. I przynajmniej do pewnego momentu bawili się nieźle.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
-
W wymagającej dla roślin przestrzeni, składającej się ze spadzistych wzgórz, dzielenie pną się ró...
-
Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsc...
Smaki, które podbiły świat
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...