Nigdzie życie nie smakuje tak jak w Polsce. Naprawdę. W poszukiwaniu smaku doskonałego zwiedziłam niemal cały świat, wiele miejsc mnie oczarowało, o wielu miejscach marzę, żeby do nich powrócić, ale do żadnej kuchni nie pałam tak gorącym uczuciem,...
Śladami Smaków
-
„Jiro śni o sushi” - sztuka doskonałości
Bohater filmu od 70 lat doskonali sztukę robienia sushi, a myśleniu o niej poświęca niemal każdą wolną chwilę. Smakowita alegoria drogi ku doskonałości.
-
Pieśń o białym winie
Mełnik, najmniejsze bodaj miasto Bułgarii, leży na południowym skłonie wyniosłego Pirinu, nieopodal granicy z Grecją, otoczone Mełniszkimi Piramidami, rzeźbionymi fantazyjnie przez wiatr i wodę.
-
Camembert – król francuskich serów
Pochodzenie ma, można powiedzieć, rewolucyjne. A może nawet kontrrewolucyjne?
-
Majówkowe TOP 5
Nareszcie Majówka! Jeśli jeszcze nie wybraliście, proponuję moje polskie miejsca na wiosenny odpoczynek. Oto stronnicze i subiektywne TOP 5 majówkowych podróży.
-
„Soul Kitchen” - niech każdy robi, co...
Pochwała swobody, która doskonale pobudza kreatywność. Hasło na dziś: niech każdy robi, co lubi. Bo wtedy zawsze wychodzi z tego coś fantastycznego.
-
Grilla czas zacząć
Najlepszym mięsem z grilla była dla mnie zawsze wołowina pieczona na dębinie. Na dębowym żarze kładziemy surową polędwicę i czekamy pięć do dziesięciu minut aż się „zamknie”.
-
Mój boudin noir
Zainspirowana wieloma zagranicznymi doświadczeniami z boudin noir, postanowiłam stworzyć autorską wersję tego nad wyraz wyrafinowanego smaku i stworzyć coś na kształt biszkoptu z kaszanki.
-
W kręgu Spritza
Spritz znakomicie orzeźwia, pobudza zmysły i poprawia samopoczucie. Kultowy drink kojarzy się przede wszystkim z Wenecją, gdzie pije się go niemal rytualnie. Pod innymi nazwami z racji zmodyfikowanej receptury, jego wariacje obecne są we wszystkic...
-
Pischinger - najlepsze wafle świata
Niektórzy mówią „andruty”, niektórzy po prostu „wafle”, jeszcze inni – „pischinger”. A chodzi o znany każdemu torcik: wafle przekładane słodką masą. Wydawałoby się – rzecz banalna.
Najpopularniejsze wpisy
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
-
W wymagającej dla roślin przestrzeni, składającej się ze spadzistych wzgórz, dzielenie pną się ró...
-
Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsc...
Smaki, które podbiły świat
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...