Zum Schwarzen Kameel, czyli wiedeńskie kanapki od czarnego wielbłąda
DrukujTrudno wyobrazić sobie miejsce bardziej wiedeńskie, niż bar, w którym przy kieliszku Veltlinera w towarzystwie wiedeńskiej śmietanki towarzyskiej, można rozkoszować się kanapką ze świeżo upieczonego chleba z plastrami domowej szynki. Zum Schwarzen Kameel działa od… 1618 roku, kiedy to Johan Baptist Cameel zakupił budynek, już wówczas stary, aby otworzyć sklep z egzotyczną żywnością i przyprawami, czyli coś na kształt współczesnych delikatesów. Miejsce przez stulecia rozwijało się i wzbogaciło o bufet, sklep garmażeryjny, cukierniczy, bar, restaurację, winiarnię i sławę najbardziej wiedeńskiego w mieście! Niestety, żeby zjeść w restauracji, trzeba rezerwować miejsce na kilka tygodni wcześniej. Na szczęście dla tych, którzy zapomnieli o rezerwacji, jest też sklep, bufet i sklep internetowy. W Czarnym Wielbłądzie wszystkie możliwe rodzaje kanapek, sandwiczy i mini kanapeczek robione są na bieżąco z najlepszych, najczęściej lokalnych i domowych produktów. Zimą przed Czarnym Wielbłądem sprzedają ostrygi i szampana. Przekąski w sam raz, przed lub po wizycie w operze, teatrze czy galerii. Restauracja Zum Shwarzen Kameel szczyci się nienaganną, acz nieco wyniosłą obsługą. Natomiast w bufecie kanapki i wyśmienite wino serwują bardzo oryginalni sprzedawcy. Kto jest ich ciekaw, oraz chciałby skosztować naprawdę dobrej pasty jajecznej, niech koniecznie odwiedzi to kultowe miejsce!
Zum Schwarzen Kameel
Bognergasse 5, 1010 Vienna, Austria