Restauracja Noma najlepsza na świecie
Redzepi specjalizuje się w swojej restauracji w nowoczesnej kuchni skandynawskiej. Podaje potrawy przygotowywane wyłącznie z lokalnych produktów. 36-letni Rene Redzepi, tytuł zdobył już trzykrotnie, ale w ubiegłym roku stracił go na rzecz hiszpańskiej restauracji „El Celler De Can Roca”. W tym roku powrócił na podium w wielkim stylu!
„Misterne przywiązanie do szczegółów, innowacyjne podejście do szukania smaków i eksperymentowanie z fermentacją, to wszystko pobudzone przez pasję i ciekawość, po raz kolejny wzniosły jego restaurację na wyżyny” - oświadczyli organizatorzy konkursu.
Prowadzona przez trzech braci z Girony „El Celler De Can Roca” spadła na drugą pozycję. Trzecie miejsce zajęła awangardowa kuchnia włoska z Modeny, „Osteria Francescana”.
W pierwszej 50. znalazło się aż siedem lokali z Hiszpanii i siedem z USA. Wysokie noty zdobyły też restauracje z Azji. Na liście nie ma żadnej restauracji z Polski.
Konkurs organizuje brytyjskie czasopismo „Restaurant”. Choć po raz pierwszy ogłoszono go w 2002 roku, szybko zdobył prestiż i rywalizuje z konkursem smakoszy przewodników Michelin.
Źródło: PAP
Poznaj historię Nomy opowiedzianą przez samego Redzepiego