Los Remos, Madryt
To właśnie tutaj Magda Gessler przekonała się, że surowe ryby nie tylko nie są ohydne, jak uczyła ją mama ale wręcz smakują fantastycznie. Los Remos to jedna z najlepszych restauracji rybnych na świecie. Swój pierwszy pobyt tutaj Magda wspomina tak: [japoński kucharz] kroił rybę niezwykle precyzyjnie, fachowo dobywając najlepsze kąski z najsmaczniejszej części brzusznej, zwanej po japońsku „toro”. Ryba była przepiękna, świeża i pachnąca morzem, a ja naprawdę miałam nadzieję, że za chwilę ktoś ją dla mnie usmaży lub w jakikolwiek inny sposób podda obróbce cieplnej. Niestety, ku mojemu przerażeniu kucharz nie położył jej nawet na ryżu, jak innym klientom, tylko ułożył cudnej urody kawałki po prostu na talerzu i podał do skosztowania w formie sashimi. W ten sposób po raz pierwszy w życiu spróbowałam surowej ryby i natychmiast zrozumiałam, że moja mama... hm... miała w tej materii najwyraźniej bardzo złe doświadczenia albo zupełnie inny smak. To, czego spróbowałam, było pyszne!
Restauracja Los Remos ma nowoczesny wystrój wnętrza, a o specjalności lokalu świadczą stojące pod ścianami wiosła. Właściciele z dumą twierdzą, że restauracja me też najlepszy taras w Madrycie.
INFO
- Carretera de Madrid-La Coruña km. 12.700 La Florida, 28023 Madrid, Spain
- www.losremos.es