Kuchnia i Wino w Pszczynie
Zachwyciła się tu pieczoną gęsią faszerowaną kaszą gryczaną i niezwykłym w smaku chłodnikiem ze śledzia. Oba dania to klasyczne przepisy kuchni śląskiej. Gęś, zanim trafi do pieca moczy się dwie doby w solance, potem faszeruje się ją podgotowaną kaszą, doprawioną solą i pieprzem. Po upieczeniu ma wspaniale chrupiącą skórkę i delikatne, rozpływające się w ustach mięso. Natomiast chłodnik ze śledzia podawany był w katolickich domach na Śląsku w dzień wigilijny. Był jedyną potrawą jedzoną tego dnia przed uroczystą wieczerzą. Goście Kuchni i Wina, próbując tego regionalnego dania wspominają domy swoich babć: O, dokładnie taki babcia robiła!
Magda do gęsi dodała koguta. Zostawiła w Pszczynie wspaniały przepis na coq au vin, czyli koguta duszonego w winie. Jest rewelacyjny, goście nie mogą się go nachwalić! Klienci restauracji cenią też tutejszego tatara. Kawałki jędrnej polędwicy siekane są przy pięknym, rzeźbionym stole na sali jadalnej, na oczach gości, przez kucharza albo właściciela restauracji pana Jerzego Michalika. Kuchnia i Wino, jak sama nazwa wskazuje ma dobrze zaopatrzona piwniczkę. Właściciel szczególnie lubi francuskie Bordeaux, stara się mieć je zawsze w karcie. Klienci zaś nie mniej cenią hiszpańskie Finca Valpiedra.
Redakcja
Adres:
Restauracja Kuchnia i Wino
ul. Zdrojowa 4
43-200 Pszczyna
tel. (32) 447 40 60