Hotel Restaurante El Peregrino

Jeśli lubicie faworki, a do tego nie boicie się odważnych kulinarnych pomysłów, hotel El Peregrino w Puente La Reina jest miejscem, które powinno się wam spodobać.

Spróbujecie tu faworków innych niż wszystkie. Z... prosiaka. Chrupiących, delikatnych, cudownych. Skórki najpierw wysusza się w piecu, potem smaży na oliwie. Robi je Nina, najlepsza kucharka na świecie. Nie tylko prosiakowe faworki w jej wykonaniu są warte poematu. Genialny jest też ryż – aroz bomba, specjalny, najczęściej używany do paelli. Ziarenka po ugotowaniu stają się trzy razy większe, ale nie rozpadają się, są jędrne. Nina gotuje je w rosole z karabińczykami – to rodzaj wielkich czerwonych krewetek, i podaje ozłocone szafranem. Jada się to oczywiście z aioli. Zakochać można się też w confit z kaczki, podawanym z gruszkami, czerwoną kapustą i sosem z porto. Albo smażony policzek słynnych świń iberyjskich z puree z dyni i konfiturą cebulowa? Obłęd!

Poza tym najlepsze świeże ryby i genialne wino. Zresztą samo miejsce jest niezwykłe. Kiedyś był tu klasztor, trochę z przesyconej duchowością i skupieniem atmosfery znajdziemy w hotelu i restauracji także dziś. Można tu odpocząć, wyciszyć się, wręcz zachłysnąć się pięknem i wnętrz, i otoczenia. Godzina w ogrodzie z kieliszkiem wina potrafi naładować mi akumulatory na długo...

Tu właśnie, w Puente La Reina, zaczyna się najsłynniejszy szlak pielgrzymkowy – droga świętego Jakuba do Santiago de Compostela. Nie bez powodu hotel nazywa się El Peregrino, czyli Pielgrzym. Nie możecie go ominąć.

Redakcja

Info
Hotel Restaurante El Peregrino
Calle de Irunbidea S/N
31100 Puente La Reina (Navarra)
tel. (34) 948 34 00 75

rezerwacje: reservas@hotelelperegrino.com
www.hotelelperegrino.com