Cerveceria catalana
DrukujSpotyka się tam śmietanka towarzyska Barcelony i mnóstwo turystów (z tych lepiej zorientowanych w tym, gdzie warto zjeść). Piękny, wielki bar zapełnionymi jest przekąskami, charakterystycznymi nie tylko dla Barcelony ale wszystkich regionów Hiszpanii.
Czegóż tu nie ma! Kolory i formy dań tworzą oszołamiający obraz. Znajdziemy tu montadiotos (tarty z tuńczykiem i cebulą), wybór smażonych ryb, znakomite kotleciki cielęce i mnóstwo dań, których nazwy pobudzają wyobraźnię. Do tego długa karta piw z całego świata. Wnętrze jest ciepłe, stylowe, a obsługa perfekcyjna. Przez wielkie oszklone witryny wychodzące na ulicę widać tłum miłośników tutejszej kuchni. Aby mieć pewność, że tu zjemy warto zrobić rezerwację, bo kolejka czekających często ustawia się nawet na chodniku przed wejściem.
Poza miejscami przy stolikach jest też sala do jedzenia na stojąco. Do dyspozycji także urokliwy taras, dostępny latem, a w pozostałych porach roku w dni słoneczne. Za posiłek zapłacimy 15-20 euro. Najlepiej jest przyjść w kilka osób i wziąć więcej dań, tak aby każdego spróbować. Warto.
Katarzyna Ziemska