U Fukiera
DrukujMoje działania na przestrzeni ostatnich lat sprawiły, że prawdziwa kuchnia polska weszła w okres swojego renesansu i niezmiernie się cieszę, gdy słyszę zachwyt wyrażany nad talerzem staropolskiego barszczu czy westchnienia towarzyszące konsumpcji mojego rodzinnego żuru na prawdziwkach. Pękam z dumy, gdy po wizycie w mojej restauracji o polskiej kuchni z głębokim uznaniem mówią wielcy tego świata. „Fukier” gościł m.in. księżniczkę Annę Mountbatten-Windsor, Jej Królewską Mość Małgorzatę II, królową Danii z dynastii Glücksburgów, Madeleine Albright, Claudię Schiffer czy Javiera Solanę.
„U Fukiera” to mój największy powód do dumy. To właśnie w tym miejscu wielu znakomitych gości odkrywa, że kuchnia polska nie jest ani przaśna ani przesadnie ciężka. Dziedzictwo kulinarnego doświadczenia wielu pokoleń polskich smakoszy, połączone z genialnymi produktami z najlepszych upraw i hodowli w Polsce ma przemożny wpływ na smak dań w mojej kuchni. Oczywiście nie bez wpływu na to co i jak gotuję miało dwadzieścia lat spędzonych przeze mnie poza granicami Polski. Doświadczenie, które tam zdobyłam, pozwoliło mi podejść do polskiej kuchni z lekkością do tej pory w naszej tradycji kulinarnej nieobecną.
Adres:
Restauracja "U Fukiera"
Rynek Starego Miasta 27
00- 272 Warszawa
e-mail: fukier@ufukiera.pl
Rezerwacje przyjmujemy w godzinach pracy restauracji od godz. 12.00 do 24.00 tylko telefonicznie lub faxem pod numerami:
tel. (+48) 22 831 10 13
tel. kom. (+48) 600 99 99 33