Wiedeń słynie z pysznych kanapek! Turyści kupują je u Trześniewskiego, a rdzenni wiedeńczycy U Czarnego Wielbłąda - Zum Shwarzen Kamel.
Restauracje
-
Au pied de cochon, czyli bistro pod r...
Wszystkie drogi prowadzą „Pod raciczkę” głosi motto klimatycznej restauracji położonej w samym sercu Paryża tuż przy Halach Targowych. „Au pied de cochon” (Pod raciczką) otwarta jest od 1946 roku. I to nieprzerwanie - dzień i noc, siedem dni w tyg...
-
Homary w Porto Santa Maria
Pół godziny jazdy samochodm od Lizbony odnajdziemy najlepszą w Portugalii restaurację z owocami morza. Nie tylko jedzenie jest tu genialne - mówi Magda Gessler – kojący, nostalgiczny morski pejzaż dorównuje smakowi potraw. Dla Magdy jest to miejsc...
-
Cafe Camelot
W samym sercu Krakowa, tuż przy rynku, w zaułku niewiernego Tomasza przy ulicy św. Tomasza, w jednej z klimatycznych, starych kamienic odnajdziemy przemiłą kawiarnię z tradycjami: Cafe Camelot. Washington Post napisał o Camelocie: "Najlepsza kawia...
-
Loibnerhof w morelowym sadzie
Latem, klienci restauracji Loibnerhof w austriackim Dürnstein biesiadują w morelowym sadzie. Morele wiszą nad głowami, morele pysznią się na talerzach, morelowe maceraty rozgrzewają serca i dusze.
-
Jak wybrać restaurację?
Jedziemy w Polskę. Wracamy z wakacji, wybieramy się na nie, podróż jest długa, bo drogi u nas nie najlepsze, robimy się więc głodni. Gdzie się zatrzymać, żeby odpocząć, dobrze zjeść, nie zepsuć sobie humoru i nie spędzić kolejnych godzin na szukan...
-
Hotel Restaurante El Peregrino
Jeśli lubicie faworki, a do tego nie boicie się odważnych kulinarnych pomysłów, hotel El Peregrino w Puente La Reina jest miejscem, które powinno się wam spodobać.
-
Boca Grande, Barcelona
Morze i góry (Mar i Muntanya) – takimi słowami określa się kuchnię Katalonii. Zapewniam: to cudowne połączenie. To, co najlepsze w kuchni śródziemnomorskiej, czyli oliwa, zioła, warzywa, ryby i owoce morza plus mięso.
-
Dwór Kombornia w Korczynie
Wizyta na Podkarpaciu nie dostarczyła Magdzie Gessler wielu pozytywnych wrażeń („biała plama na polskiej mapie smaku”), był jednak wyjątek. Czyli Restauracja Magnolia w Dworze Kombornia pod Korczyną.
-
Syrenka w Ustce
My polubiliśmy Syrenkę w Ustce, która dzięki Magdzie Gessler przeszła totalną metamorfozę. Z nijakiego lokalu w nadmorskim kurorcie przeistoczyła się w restaurację, w której można zjeść najlepszą rybę w mieście.
Najpopularniejsze wpisy
-
W pewnym włoskim sklepie w Toronto znalazłam kiedyś cytrynę idealną do ciast.
-
Gdy mieszkałam w Hiszpanii rydze o tej porze roku leżały na bazarach w skrzyniach, jak kartofle. ...
-
Do dekoracji domu często wykorzystujemy jesienne liście, kasztany i żołędzie. Niewielkim nakłade...
-
Niemal każdy miał kiedyś w kuchni plagę muszek owocówek. Czy są jakieś skuteczne sposoby na pozby...
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...