Spirulina
Poza białkiem spirulina zawiera imponującą listę dobroczynnych substancji: witaminy z grupy B, beta-karoten, witaminę E, żelazo, mangan, cynk, selen, miedź , bioflawonoidy, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, przede wszystkim kwas linolenowy GLA oraz sprzężony kwas linolowy CLA, który wspomaga odchudzanie oraz barwniki: fitocyjaninę (odkryta jedynie w spirulinie) i chlorofil, które działają na organizm przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i antyalergicznie. To wszystko sprawia, że spirulina jest ważnym sprzymierzeńcem we wiosennym oczyszczaniu organizmu. Nie tylko pomaga usuwać toksyny ale też wspomaga metabolizm i trawienie. Obniża poziom cukru we krwi oraz poziom złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów. Spirulina nie tylko oczyszcza ale też wzmacnia. Polecana jest osobom po trudnych kuracjach lekami syntetycznymi a także wszystkim, którzy chcą złagodzić skutki wiosennego osłabienia. Jak widać warto dodać tę algę do porannego posiłku. Przy wszystkich swoich dobroczynnych działaniach nada też warzywnemu napojowi piękny zielony kolor!