Spirulina

Spirulina to handlowa nazwa glonów. Można kupić ją pod postacią tabletek lub proszku. Ten właśnie proszek dobrze jest dodać do porannego soku.

Poza białkiem spirulina zawiera imponującą listę dobroczynnych substancji: witaminy z grupy B, beta-karoten, witaminę E, żelazo, mangan, cynk, selen, miedź , bioflawonoidy, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, przede wszystkim kwas linolenowy GLA oraz sprzężony kwas linolowy CLA, który wspomaga odchudzanie oraz barwniki: fitocyjaninę (odkryta jedynie w spirulinie) i chlorofil, które działają na organizm przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i antyalergicznie. To wszystko sprawia, że spirulina jest ważnym sprzymierzeńcem we wiosennym oczyszczaniu organizmu. Nie tylko pomaga usuwać toksyny ale też wspomaga metabolizm i trawienie.  Obniża poziom cukru we krwi oraz poziom złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów. Spirulina nie tylko oczyszcza ale też wzmacnia. Polecana jest osobom po trudnych kuracjach lekami syntetycznymi a także wszystkim, którzy chcą złagodzić skutki wiosennego osłabienia. Jak widać warto dodać tę algę do porannego posiłku. Przy wszystkich swoich dobroczynnych działaniach nada też warzywnemu napojowi piękny zielony kolor!