Mleczko kokosowe
Drukuj
Mleczko kokosowe to niezbędny składnik potraw kuchni orientalnej. Otrzymuje się je z miąższu orzechów kokosowych. Można kupić lub zrobić samemu.
Mleczko kokosowe to aromatyczny, biały, przypominający mleko płyn, zawierający od 15% do 25% tłuszczu.Kupując mleczko kokosowe w puszce lub kartoniku warto zwrócić uwagę na skład – powinien być jak najkrótszy. Jeśli po otwarciu puszki okaże się, że część mleczka zestaliła się w białą masę a część oddzieliła w postaci przezroczystego płynu należy wstrząsnąć puszką aby ponownie uzyskać jednolity płyn. Takie rozdzielenie nie świadczy o tym, że mleczko jest zepsute.
Można też przygotować mleczko w domu. W tym celu 2 szklanki wiórków kokosowych należy zalać 2 szklankami wrzątku i porządnie rozdrobnić blenderem a potem przecedzić przez sito. Przechowywać kilka dni w lodówce w zamkniętym słoiku.