„Jakość Tradycja”

Drukuj
Znak „Jakość Tradycja” to certyfikat Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Przyznawany jest produktom tradycyjnym spełniającym wysokie standardy jakości. Ten system jakościowy została uznany przez Ministerstwo Rolnictwa za krajowy system jakości żywności.

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego jest organizacją zrzeszającą producentów. Jednym z jej głównych zdań jest promocja tradycyjnych produktów spożywczych. W tym celu powstał system „Jakość Tradycja”  dla produktów tradycyjnych regionalnych i lokalnych. Aby produkt uzyskał znak „Jakość Tradycja” jego producent nie musi być zrzeszony w Izbie. Jedyny kryterium jest jakość.  I oczywiście tradycja. Za tradycyjny skład, tradycyjny sposób wytwarzania, tradycyjny charakter, uważa się takie produkty, które posiadają co najmniej 50 - letni rodowód (dwa pokolenia). Za tradycyjne rasy i odmiany uważa się te, które użytkowano przed 1956 rokiem.

Certyfikat Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego jej działania służą promocji produktów lokalnych. Więcej o działalności Izby http://www.produktyregionalne.pl/index.html