Grzybek tybetański
Drukuj
Ziarna kefirowe przypominają różyczki kalafiora. Są populacją symbiotycznych organizmów: drożdży i bakterii kwasu mlekowego i octowego, które zachowują się jak jeden organizm. Drożdże i bakterie tworzące grzybka tybetańskiego są odpowiedzialne za fermentację mlekową i alkoholową. Kefir wyprodukowany przy pomocy grzybka tybetańskiego ma znaczne właściwości prozdrowotne. Zawiera bakterie kwasu mlekowego oraz drożdże i żywe kultury bakterii, które zasiedlając jelita oczyszczają przewód pokarmowy z toksyn oraz usprawniają proces trawienny. Kefir z grzybka tybetańskiego jest bogaty w białka, wapń, witaminy z grupy B (np.B1, B5, B7, B12, niacynę – B3, kwas foliowy – B9), witaminę K oraz minerały takie, jak fosfor, wapń, magnez.
Grzybek tybetański można kupić przez Internet.
Jak zrobić kefir z grzybka tybetańskiego zobacz tu:
http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/kefir-z-grzybka-tybetanskiego/