Słownik kulinarny

  • Foodpairing

    Podobno przeciwieństwa się przyciągają. Z drugiej strony jednak „żuk na żonę żuka szuka”.

  • Pigwa na jesienne słoty

    Starożytni Rzymianie smażyli ją w miodzie, wcześniej na potęgę uprawiali Grecy, istnieje nawet przekaz, że biblijna Ewa wcale nie jabłkiem, a właśn...

  • Gremolata (gremolada)

    Przyprawa z Mediolanu, która stała się popularna w całych Włoszech.

  • Słodkie i gorzkie migdały

    Można powiedzieć, że natura obdzieliła obie odmiany migdałów sprawiedliwie: słodkie są wyjątkowo smakowite, ale pachną intensywnie tylko chwilę po ...

  • Dieta Raw

    Dieta Raw nowym hitem. Oparta jest jedynie na surowych produktach. Dominują w niej przede wszystkim surowe owoce i warzywa, kiełki, orzechy, ziarn...

  • Chili

    Ogólna nazwa kilku najbardziej ostrych odmian papryki.

  • Spirulina

    Spirulina to handlowa nazwa glonów. Można kupić ją pod postacią tabletek lub proszku. Ten właśnie proszek dobrze jest dodać do porannego soku.

  • Oleje – jaki do czego?

    Płynne tłuszcze roślinne służą naszemu zdrowiu i urodzie. Zbilansowana, prawidłowa dieta nie jest możliwa bez codziennej porcji oleju.

  • Mleczko kokosowe

    Mleczko kokosowe to niezbędny składnik potraw kuchni orientalnej. Otrzymuje się je z miąższu orzechów kokosowych. Można kupić lub zrobić samemu.

  • Czerwona herbata

    Wspomaga odchudzanie, obniża cholesterol a nawet chroni przed próchnicą. Czerwona herbata w Chinach nazywana jest „smoczą herbatą”.