Żurek na domowym zakwasie
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 4 dni
- Trudność
- Porcja dla
mąka żytnia | pół szklanki |
woda przegotowana | 0,5 litra |
skórka z chleba razowego | |
woda | 2 litry |
masło | 3 łyżki |
włoszczyzna (2 marchewki, por, pietruszka, cały seler) | |
cebule | 2 |
czosnek | 4 ząbki |
tarty chrzan | 2 łyżeczki |
suszone grzyby | 2 sztuki |
listki laurowe | 3 |
ziele angielskie | 5 ziaren |
czarny pieprz ziarnisty | 7 ziaren |
biała kiełbasa | 500 gram |
tłusta śmietana | 100 ml |
Przygotowanie zakwasu: Mąkę rozrobić z odrobiną przegotowanej wody w ceramicznym lub szklanym naczyniu. Następnie dodać resztę wody i skórkę z chleba. Przykryć czystą, lnianą ściereczką i pozostawić na 4-5 dni w ciemnym miejscu. Zakwas powinien mieć kwaśny zapach i smak (ale nie może być spleśniały). Można go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Przygotowanie żurku: Cebule i czosnek posiekać. W dużym garnku rozpuścić masło i zeszklić na nim pokrojoną cebulę i czosnek. Dolać wodę, włożyć obrane i umyte warzywa z włoszczyzny, suszone grzyby i zioła: listki laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Zagotować. Do gotującej się zupy dodać kiełbasę i gotować 30 min. Wyjąć kiełbasę i pokroić ją na talarki. Dodać zakwas, pokrojoną kiełbasę i gotować kolejne 10 min. Do śmietany dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i dodać do garnka. Przed podaniem dodać majeranek, chrzan i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym jajkiem i pajdą chleba.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.