Żurawiny dla oszczędnych
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
żurawiny świeże | 1,5 kg |
jabłka antonówki | 2 kg |
gruszki twarde | 2 kg |
cukier | ok. 1 kg |
Przepis powstał z oszczędności a okazał się hitem spiżarni.
Żurawiny przebrać, opłukać, wrzucić do garnka, przykryć i postawić na małym ogniu. Gdy się lekko rozgotują przetrzeć przez sito, zmiksować lub przepuścić przez przecierak. Dodać obrane, pokrojone jabłka. Mieszać. Gdy jabłka się rozgotują i połączą z musem żurawinowym dodać gruszki obrane i pokrojone w kostkę. Gdy gruszki się zeszklą dodać cukier do smaku. Wkładać gorący dżem do słoików, zamykać, stawiać do góry dnem i zostawić do ostygnięcia. Podawać do zimnych mięs.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.