- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
żurawiny świeże | 1,5 kg |
jabłka antonówki | 2 kg |
gruszki twarde | 2 kg |
cukier | ok. 1 kg |
Żurawiny przebrać, opłukać, wrzucić do garnka, przykryć i postawić na małym ogniu. Gdy się lekko rozgotują przetrzeć przez sito, zmiksować lub przepuścić przez przecierak. Dodać obrane, pokrojone jabłka. Mieszać. Gdy jabłka się rozgotują i połączą z musem żurawinowym dodać gruszki obrane i pokrojone w kostkę. Gdy gruszki się zeszklą dodać cukier do smaku. Wkładać gorący dżem do słoików, zamykać, stawiać do góry dnem i zostawić do ostygnięcia. Podawać do zimnych mięs.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...